Friss Róbert: Nem!

Ha csak a – „a Soros által pénzelt, migránsbarát” – civil szervezetek nyilatkozatának egyetlen mondatára kellene hivatkoznunk: „a különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon”, már akkor is azt kellene mondanunk: nem létezhet olyan demokratikus párt, amely megszavazza a felhatalmazási törvényt, a rendeleti kormányzást, azaz a kormányfő teljhatalmát.

Magyarországon ma egészségügyi veszélyhelyzet van, a mindenkori kormánynak felhatalmazást kell kapnia, hogy rendkívüli intézkedéseket hozzon, amelyekkel a járvány terjedése legalább lassítható. A kormány kezében ehhez minden eszköz megvan, élt is velük, s semmi sem akadályozza meg, hogy továbbra is éljen velük. Ez a különleges jogrend azonban nem indokolja, hogy olyan felhatalmazást kapjon, amellyel kivonhatja magát a parlament ellenőrzése alól.

A kormány politikusai azt szajkózzák, hogy most az összefogás és nem a politikai viták ideje van, az ellenzék pedig felelőtlen – víruspárti! –, ha nem mond igent a rendeleti kormány- zásra. Ez valóban a nemzeti összefogás ideje, ami viszont egyenesen kötelezővé tenné a végrehajtó hatalom ellenőrzését. A rendeleti kormányzás megtagadásának oka nemcsak az a tízéves tapasztalatra épülő bizalmatlanság, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait, hanem az is: amit a végrehajtó hatalom most az ellenzéktől kér – s amit az ellenzék nélkül is megszavaz legkevesebb egy hét késéssel –, aránytalan ahhoz a valósághoz képest, amit a járvány kapcsán a nyilvánosságnak sugall. A hatalom a sajtót fenyegeti szankciókkal álhírterjesztés miatt. De: rémhírterjesztés-e, ha a sajtó – vagy az ellenzék – hangot ad annak a tapasztalatnak, hogy a tíz év alatt lepusztított egészségügyi hálózat fizikai teljesítőképessége határán van, s egy tömeges megbetegedés az összeom- lásba sodorhatja? Ki kelt bizonytalanságot, amikor a kormányfő a politikai pojáca álarcában katonai tervek kidolgozásáról beszél, amikor a honvédség cégeket száll meg és katonák járőröznek az utcákon – indokolatlanul?

A jogállami működés nem írható felül járványügyi vészhelyzetben sem. Semmi sem igazolja jobban a rendeleti kormányzás ellenzőit, mint hogy a kormányfő teljhatalmat kényszerít ki a parlamenttől, ahelyett, hogy a valóságos nemzeti egységet erősítené az ellenzékkel folytatott párbeszéddel és a nyílt tájékoztatással. Olyan időben, amikor a közösség nem a facebookos Orbán-videókra kíváncsi, hanem arra: tud-e élelemhez, egészségügyi ellátáshoz – akár csak maszkhoz, gumikesztyűhöz – jutni, hogy mi lesz vele a járványt követő gazdasági vészhelyzetben. Tegnap délelőtt a kormányfő végre őszintén szólalt meg.

Ez nem pártpolitika. Fű alatti pártpolitikát a járványból maga a hatalom fabrikál, amikor a rendeleti kormányzás kierőszakolásával már 2022-re gondol, amikor el kell majd számolnia saját korlátoltságával. Nem létezhet olyan demokratikus párt, amely rábólinthatna a felhatalmazási törvényre, amely a maradék parlamentarizmus végét, az ellenzék politikai öngyilkosságát hozná el.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.