Újabb kerületi intézkedések

A kerület kulturális intézményei a járványügyi vészhelyzet ideje alatt zárva tartanak. Erzsébetváros önkormányzata a koronavírus járvány további terjedésének megelőzésére 2020.03.16-án 15 órától látogatási tilalmat rendelt el az erzsébetvárosi „Eröművház” összevont művelődési központban és annak összes intézményében.

Mától zárva lesznek a kerületi játszóterek is, egyúttal az Erzsébetváros önkormányzata által fenntartott bölcsődékben és óvodákban – szintén mától – visszavonásig rendkívüli szünetet rendeltek el. A bölcsődei és óvodai felvétel, illetve beszoktatás ez időszak alatt felfüggesztésre kerül. 

Egyéni, indokolt esetekben lehetőség van gyermekfelügyeletet igénybe venni, az erre kijelölt intézmény

Arra kérnek mindenkit, hogy csak indokolt esetben vegyék igénybe az ügyelet lehetőségét, hiszen a vírus terjedésének megakadályozása a személyes érintkezések minimalizálásával hatékony.

Az ügyeletet kizárólag azon szülők gyermekeinek biztosítják, akik az egészségügyi, és élelmezési ellátásban, az élelmiszer kereskedelemben vagy a járvány megelőzésében és a védekezéssel összefüggő területeken (pl. rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem, kormányzati alkalmazott) teljesítenek feladatot, továbbá akiknek munkáltatója nem járul hozzá a távmunkában történő munkavégzéshez, és ennek tényét a munkáltató írásban igazolja. 

  • Nem fogadják az ügyeleti rendszerben azon gyermekeket, akiknek valamelyik szülője részmunkaidőben dolgozik, vagy valamelyik szülője GYES-en, GYED-en, szülési szabadságon van, illetve főállású anya, továbbá azon gyermekeket, akik jelenleg félnapos intézményi ellátásban részesülnek.
  • Nem fogadhatják az ügyeletben az intézmények azokat a gyermekeket, akiknél orrfolyás, köhögés, felső légúti betegség és/vagy megfázás tünetei észlelhetők, továbbá azon gyermekeket, akik az igénylést megelőző két hétben külföldön tartózkodtak, vagy velük ilyen személy érintkezett. Kérik a szülőket, hogy az intézménybe csak teljesen egészséges gyermeket hozzanak.

Amennyiben a gyermek részére megállapításra került a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, illetve a hátrányos helyzet/halmozottan hátrányos helyzet, és igényt tartanak az étkeztetésére az otthon maradásuk ellenére is, ezt az igényt az ügyeletet ellátó óvoda, vagy bölcsőde vezetője felé kell jelezni.

***

A koronavírus-járvány terjedése miatt a Kormány az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (II.) szóló 45/2020. (III.14.) Korm. rendelet 2. §-ában döntött arról, hogy a polgármester a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el.

(Forrás: ittlakunk.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.