CBFM: Megvilágosodottak

A múlt hét közepén két budapesti MSZP-s politikus – Kiss László (III. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) – váratlanul átlépett a DK-ba. A két polgármester szocialistaként kapott lehetőséget arra, hogy októberben közös jelöltként megméresse magát.

Gondolom, nem mondok újat azzal senkinek, hogy az, hogy melyik ellenzéki párt hol és kit indíthat csak hosszú, hónapokig tartó és vitáktól egyáltalán nem mentes tárgyalások után alakult ki. Az egyeztetések során az MSZP sok mindenről lemondott azért (lásd pl. Újbuda, Erzsébetváros), hogy a két kerületben szoci jelölt indulhasson a polgármesteri címért.

A két jelölt – a szocialista párt nem kevés munkája, politikai és anyagi áldozata után –  közös jelöltként, de nyilvánvalóan MSZP-s színekben indulva győzött is. Aztán alig négy hónap múlva hirtelen megvilágosodtak, és átléptek a DK-ba. (Megj.: A két kerületvezető azzal indokolta döntését, hogy a DK európai politikai programja az, ami számukra biztos hátteret ad ahhoz, hogy a saját programjukat megvalósítsák. Jelentsen ez bármit.)

Amivel nem is lenne semmi gond – a Fidesz is eljutott a liberalizmustól a konzervatív jobboldalig – ha mindezt korábban, még a választás előtt teszik meg, és a DK színeiben (és helyén) indulnak a polgármesteri címért az össznépi megmérettetésen. Csak akkor koránt sem biztos, hogy megválasztották volna őket ebben a két kerületben.

És még valami, tényleg csak úgy a legvégére: az összefogás neve alatt tán’ nem egymást kellene kifosztani, hanem új szavazókat kell, kellene megszólítani. És nem ártana – legalább minimális mértékben – megmaradni valamiféle erkölcsi szint fölött, melynek része pl. nem zsarolni a főpolgármestert. Nem túl bonyolult szerintem.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros

***

Horn Gyula egykori mondása jutott az eszembe erről (közte és a mai vezetők között az a különbség, hogy ő még tudott győzni). “Lehajtott fejjel nem lehet messzire nézni” – ezt mondta Gyula bácsi egykor nagyon bölcsen. Szobra van ma a 13kerben. Ha valaki elfelejtette volna, politikus volt. Mellőle nem állt volna át senki sehová. (Rab László / varosikurir.hu)

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.