TB: Erzsébetváros átvállalja

Erzsébetváros évente egyszer kifizeti a rászorulók négy havi tb-tartozását. Hogy jogosultak maradhassanak az ingyenes orvosi ellátásra.

Erzsébetváros önkormányzata úgy döntött, hogy azoknak, akiknek anyagi helyzete – az érvényben lévő szociális rendelet szerint – ezt szükségessé teszi, évente egyszer átvállalja legfeljebb négy havi tartozásuk kifizetését. Ezzel segíti azokat a rászorultakat, akiknek a TAJ számát érvénytelenítették, hogy rendezhessék tartozásukat és ezzel újra jogosultak legyenek az ingyenes ellátásra, írja Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, december közepén fogadta el a parlament a társadalom- biztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Ennek értelmében háromhavi tartozás után érvényteleníthetik az illető tajszámát és csak úgy juthat közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez, ha készpénzben fizet érte. Ez eddig is így volt, de eddig a piros lámpa azt jelentette, hogy az orvos ellátja a tartozással rendelkező beteget is, az adóhivatal pedig később hajtja be az összeget. Most azonban jön a barna lámpa, amivel már nem jár figyelmeztetés, egyből fizetni kell, különben nincs ellátás.

Ez jellemzően olyanokra vonatkozik, akik elvesztették a munkájukat, tönkrement a vállalkozásuk, végeztek az egyetemen, de még nem helyezkedtek el vagy háztartásbeliek. “Biztos van olyan is, aki bár megtehetné, de nem fizet, miattuk azonban nem lehet adott esetben az orvosi segítség hiánya miatt halálra ítélni azokat, akik önerőből nem tudnak változtatni szorult helyzetükön” – tette hozzá Niedermüller Péter.

(Forrás: narancs.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.