Biodóm: nevelési célzattal

A kormány nevelési célzat miatt sem ad több pénzt a fővárosi Biodómra – A kormány már bőven beletette a maga részét a fővárosi állatkertben épülő Biodómba, nem lehet minden elszálló költségű projektre csak úgy pluszpénzt adni – állítja Fürjes Balázs. A kormány Budapest-államtitkára az állatkert főigazgatóját hibáztatja a kialakult helyzetért.

„Mi tehetetlenek vagyunk. Rengeteg eszköze van a fővárosnak, minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van” – mondta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Inforádiónak a fővárosi Biodómról, amelyről az önkormányzati választások után derült ki, hogy hiányzik a befejezéséhez 20 milliárd forint.

Ha ennyi információ alapján, ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más nálunk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé

– mondta az államtitkár, és arra utalt, hogy a kormány nem fog több pénzt adni: „Ez egy nehezen kezelhető helyzet. A kormány a maga támogatását már hozzátette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra.”

Fürjes Balázs szerint nagyon nehéz helyzetbe hozza az országot Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Azt mondta, a főigazgatónak volt egy jó szakmai elképzelése, a Biodóm megépítése. A kormányzatot kereste meg az állatkert – egy teljesen fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény –, hogy támogassa ezt. A kormány szívesen támogatta a beruházást.

Egy évvel később Persányi Miklós kérte a beruházási támogatás megemelését, és megígérte, hogy több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában a kormány összesen 45 milliárdot adott. Tarlós István előző főpolgármester is felhívta az állatkert figyelmét, hogy többször ne kérjenek pénzt. A kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, ő írta ki a közbeszerzéseket – mondja Fürjes. Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergelytől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint – tette hozzá.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.