Németh Péter: Mészáros és Tsai

Élcelődik a 444.hu Mészáros Lőrincen. Illetve lehet, hogy nem is Mészároson, hanem inkább a miniszterelnökön. Az apropót a Forbes magazin listája adta; a lap immár hatodik alkalommal állította össze az ötven leggazdagabb magyar sorrendjét, amelyben – nála – továbbra is a felcsúti vállalkozó áll az élen, mégpedig majd’ 408 milliárd forinttal. A 444 így ír erről: „Az élen továbbra is a felcsúti gázszerelőből lett dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc áll (407,7 milliárd forintos vagyonnal). Ez minden magyar adózó közös sikere, de a leginkább a pár 100 ezer forintos megtakarításával kuporgó miniszterelnöké, aki a hatalmas vagyoni különbség ellenére is jó barátságot ápol Mészárossal.”

Habár inkább fordítva lehet igaz a dolog; a gazdaggá lett emberek szokták faképnél hagyni a szegénységbe ragadt egykori barátaikat, ám ez esetünkben nem történt meg. Mészáros a nagy vagyoni különbség ellenére büszkén vállalja a barátságot, sőt egyenesen szerencsésnek tartja magát Orbán Viktor kitartó figyelméért. Pedig a közöttük lévő – ha nem is társadalmi, de vagyoni – különbség alapján igazán hátat is fordíthatna Orbánnak, kiváltképp mostanság, amikor annak már leáldozóban van a csillaga. Az önkormányzati választások megtépázták a tekintélyét, bár igaz: Mészáros sem zár igazán jó évet. Alig 26 milliárddal tudta növelni idén a vagyonát, és noha ezzel a szerény eredménnyel még nem veszítette el első helyét, Csányi Sándor erősen veszélyezteti pozícióját. Az OTP vezére kétszer akkor pluszt ért el 2019-ben, mint Mészáros.

A magazin szerkesztői egyébként nem tudni, milyen módon vették figyelembe a Mátrai Erőművet, amely az idén veszteséget termelt, de a tulaj – Mészáros Lőrinc – mégis tudott üzletet kötni az állammal; ismeretlen áron, de eladta a köznek az Erőművet. (Amúgy kíváncsi lennék arra, miként is történik egy ilyen üzleti tranzakció. Mészáros egyszer csak felkeresi az államot – az állam én vagyok, így Orbán – , és eladási ajánlatot tesz: most olcsón hozzá lehet jutni egy jó kis erőműhöz?)

A lényeg mégiscsak az, hogy Mészárosnak még karácsonykor is sikerült jó alkut kötnie. Milliárdosnak lenni olyan, mint egy üzemszünet nélküli cégnél dolgozni, még ünnepnapokon sincs megállás. Feltehetően ennek a szorgalomnak, a folyamatos készenlétnek köszönheti sikereit Mészáros, akit gyakran vádolnak azzal, hogy valójában Orbán Viktor strómanja. De ha így lenne, már rég kiderítette volna valamelyik tényfeltáró portál, hisz Magyarországon semmi nem maradhat titokban. Kiváltképp a nyilvánosságra oly érzékeny kormányzat mellett, amely annyira fontosnak tartja ezt az átláthatóságot, hogy a sajtó kilencven százalékát ellenőrzése alatt is tartja.

Vagyis, nyugodjunk csak bele, a csoda valós, még ha meseszerűnek tűnik is. Íme, van egy olyan ország a Földön, ahol egy egyszerű iparosból néhány év alatt az ország leggazdagabb embere lesz, miközben ugyanezen idő alatt ugyanezen ország miniszterelnöke szinte semmivel sem gyarapszik. Legfeljebb a gazdaggá lett vállalkozó kitartó barátságával.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.