Valami nagyon eltorzult

Valami nagyon eltorzult: négyszer több pénzt ad az állam az egyházi iskoláknak, mint a sajátjainak. Döbbenetesek a számok: a 2017/18-as tanévben az egyházi iskolákba járó gyerekek után egy főre 200 ezer forintos állami normatíva jár, az állami iskolákban pedig 54 ezer. Ha az állam minden gyereket egyformának tekintene, 112,5 milliárddal többet kellene kapniuk az állami iskoláknak.

A cikk 2017-ben íródott, és a közoktatás közpénzből történő támogatása 2019-ben sem változott. Az államilag mélyen alulfinanszírozott iskolák tönkremennek, bezáráshoz közeli állapotba kerültek, a kormány éhbéren tartott pedagógusai elfáradtak, lassan teljesen kiégnek. Munkabérük még az infláció mértékével arányban sem növekszik, a kötelezővé tett óraszám és az ingyen és kötelezően elvégzendő feladatok viszont növekednek. Az Iskola, mint Intézmény és a benne oktató pedagógusok tekintélye a porban hever.

Egyre többen érzik, hogy a kormány oktatáspolitikája (finoman szólva is) egy hatalmas és szándékos tévedés. Ennek az értelmetlen, a mai napig is fenntartott ostoba oktatás- politikának vesztesei gyermekeink lesznek, ám az oktatásban dolgozók már azok.

dr. Kispál Tibor

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.