Londonban, hej

Van számos utca, és van sok kocsma is. Csakhogy: Angliában igencsak szigorúan veszik a szórakozóhelyek az önkormányzat által kiállított engedélyeket. Minden helynek saját, egyedi engedélye van, ez attól függően változik, hogy mennyire tartják be az abban meghatározott szabályokat. És ha egy önkormányzati ellenőrzés során valami nagyon nincs a helyén, vagy folyamatos probléma-bejelentés kapnak a helyről – azonnal szigorítják az engedélyt és sűrűsödnek az ellenőrzések.

Példának okáért egy belvárosi koktélbárnak – a korábbi rendbontások miatt – minden nap este 11-től öt biztonsági őrt kell szolgálatba állítania, még akkor is, ha csak 10 vendég cselleng a bárban. Ebből kettőnek testkamerával a bejáratnál kell állnia, ügyelve a betévedő vendégekre és az utca rendjére. (Lásd.: dohányosok, de pl. az italodat sem viheted ki az utcára). Bármikor képesnek kell lenniük meleg ételt felszolgálni, a belső személyzetnek pedig hangsúlyozottan figyelnie kell a vendégekre; ha valakinek egy szint felett van a hú de széles jókedve, annak vizet ajánljanak, illetve nem szolgálják ki.

Az önkormányzat pedig – nem ellenségként kezelve, de kőkeményen ragaszkodva a szabályok betartásához – folyamatosan ellenőrzi a vendéglátóhelyek működését, és akár az első alka- lommal is azonnal bezárhatják azt a helyet, ahol szabálytalanságot találnak. Ugyanakkor, ha 100%-osan betartanak mindent, akkor az önkormányzat csökkentheti a mindenképp betartandó pontok számát, könnyebbé téve mindenki életét.

Nos, kérem szépen, így is lehet. Kezdem már sejteni, hogy a derék angol fiatalok miért hozzánk jönnek széthugyozni, összehányni a belváros utcáit. De azt is kezdem sejteni, hogy a britek hogyan is lettek sikeres birodalomépítő népek. Mi meg nem.

***

A bulinegyed új polgármesterei azt ígérik, minden sokkal jobb lesz. Új vezetés alá kerül Erzsébetváros és Terézváros. Soproni Tamás és Niedermüller Péter is az éjszakai élet megregulázásában hisz, bár az erősen buliellenes lakók vágyai nem biztos, hogy mind teljesülnek.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.