Egyre szorosabb a verseny

Jelen állás szerint a kerületek szűk többségét veheti át az ellenzék.

Budapest választói térképe átrendeződni látszik: a hagyományosan jobboldali kertvárosi körzetekben és több budai kerületben erősödik az ellenzéki pártok támogatottsága, míg a rutinszerűen balosnak tartott lakótelepi részeken és a peremvidékeken a Fidesz izmosodik. Az ellenzéki nyereség azonban egyelőre tömegesebb, mint a veszteség – ezt mutatja legalábbis információink szerint több belső mérés, méghozzá mindkét oldalon. A főpolgármester-jelöltek majdnem fej-fej mellett futnak, míg – jelen állás szerint – a kerületek szűk többségét veheti át az ellenzék.

A két versengő erőkörnek ezúttal ugyanaz a stratégia hozhat sikert: a saját bázist kell csúcsra járatnia. Ez a Fidesz esetében annyit tesz, hogy a kerületekben direkt kampány- eszközökkel, kopogtatással mozgósítanak, a központi kampányt pedig próbálják altatni, eljelentékteleníteni. Példának okáért a „Budapest nem cirkusz” plakát – amelyről Puzsér Róbert és Berki Krisztián társaságában tekint le Karácsony Gergely – funkciója nem az ellenzék megosztása, hanem a főpolgármester-választás komolytalanná tétele.

Két dolog ugyanis megváltozott tavasz óta. Egyrészt Tarlós – a mérések szerint – elvesztette azt a versenyelőnyét, hogy az ellenzéki szavazók mintegy tíz százaléka hajlandó lett volna rá voksolni. Az ellenzék szerint ennek az az oka, hogy sikerrel ment át a „Tarlós Orbán bábja” üzenetük, így megkopott a városvezető „szakember jellege”. Így mára a jelenlegi főpolgár- mester támogatottsága szinte pont ugyanannyi, mint ahány politikailag aktív szimpatizánsa van Budapesten a Fidesznek. Másrészt a közbeszédben egyre inkább Karácsony-Tarlós párviadallá egyszerűsödött a budapesti választás, és ebben a relációban Berki kedveltsége nem mérhető, Puzséré pedig egyre olvad – jelenleg 4 százalék a ZRI Závecz Research mérése szerint. (Ugyanez a kutatás úgy találta: Karácsonyt a választók 45, Tarlóst pedig 49 százaléka emelné a város élére.) Azaz a Fidesznek elemi érdeke, hogy minél alacsonyabb legyen a részvétel – és biztonsággal elvigye saját szavazóit.

Az ellenzéknek – magas részvételi arány esetén – mintegy 400 ezer voksra van szüksége a győzelemhez. Ez pedig kemény dió, hiszen a 2014-es önkormányzati választáson a budapesti választópolgárok mintegy 43 százaléka jutott el az urnákig, ami hozzávetőleg 592 ezer em- ber, és Tarlós István körülbelül 290,6 ezer szavazattal folytathatta.

Ráadásul az összekapaszkodó ellenzéknek meg kell oldania, hogy egyaránt szóljon azokhoz, akik egyfajta Orbán-ellenes népszavazásnak fogják fel az önkormányzati választást, és azokhoz, akik a város ügyeiről akarnak hallani.

Egy ilyen akadálypályán valóban veszélyes Karácsony győzelmére a pár százalékos Puzsér. Csakhogy a tapasztalatok azt mutatják: akik az ellenzéki oldalról hajlandók lettek volna Tarlósra átszavazni, azt leginkább a főpolgármester – mára megkopott – szakember-imidzse miatt tették volna. Következésképpen Puzsér nem balról visz: politikai hontalanokra és kiábrándult Tarlós-hívekre számíthat leginkább.

N. B. Gy.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.