A döntő többség győzni fog

Karácsony szorosan Tarlós mögött, de a VII. kerületben bajban lehet az ellenzék.

Marginális vadhajtásokat leszámítva az ellenzéknek sikerült minden választókerületben és polgármestereknél is előállítani azt a helyzetet, hogy világos, hogy ki versenyez a Fidesszel. Ezt Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke mondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Molnár szerint a budapesti ellenzéki polgármesterjelöltek döntő többsége győzni fog. Csepelen rendeződtek az ellenzéki pártok közötti ellentétek, a VII. kerületi helyzeten még dolgoznak.

Molnár Zsolt sikeresnek minősítette a IX. kerületi előválasztást. Úgy fogalmazott: az előválasztás intézménye kiállta a próbát fővárosi és kerületi szinten is.

Az MSZP budapesti elnöke szerint az ellenzéki pártok észlelték azt a társadalmi igényt, hogy az ellenzék tegye félre a korábbi sérelmeket – egyértelműnek tűnt, hogy a Jobbik esetében is van ilyen választói igény.

A fővárosi kerületekben általánosságban az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd a jelölő szervezet, kivéve Soroksárt, ahol a Jobbik jelölőszervezetté vált, a DK viszont itt csak támogató.

Nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket, hogy Pesterzsébet volt MSZP-s, jelenleg független polgármestere,  Szabados Ákos, ahogy Molnár fogalmazott, a Barcelonából a Real Madridba igazolt. Szabados Ákosnak Molnár Zsolt szerint korábban nagy szerepe volt abban, hogy a Fidesz Pesterzsébeten nem tud labdába rúgni, ezért is sajnálatosnak tartja Szabados döntését.
Optimista az MSZP budapesti elnöke Zuglóval és a XIII. kerülettel kapcsolatban. szerinte a XIV. kerületben működőképes az együttműködés Horváth Csaba mögött és arra számít, hogy az ellenzék az összes körzetet megnyeri a kerületben. Szintén minden körzetben győzelmet vár a XIII. kerületben.

Kőbányát Molnár nehéz terepnek nevezi. Arra számít, hogy az V. és X. kerületben az önállóan induló jobbikos jelöltek a Fidesztől visznek el szavazókat.

Ami a IX kerületet illeti, Molnár Zsolt kijelentette: ha valós együttműködés van az ellenzéki pártok között, akkor a fideszes polgármester, Bácskai János legyőzhető. A VIII. kerületben Molnár szerint Kocsis Máté által kiépített rendszer „erős, de nem legyőzhetetlen”. Úgy fogalmazott: ellenzéki szempontból a legnehezebb a VII. kerületi helyzet, hiszen itt a volt MSZP-s polgármester, Hunvald György valós támogatottsággal rendelkezik és az ellenzék számára készült mérések szerint támogatói 95 százalékát az ellenzék közös jelöltjétől, Niedermüller Pétertől veszi el. A helyzet komolyan veszélyezteti az ellenzék győzelmét – ismerte el Molnár Zsolt, aki szerint ezért tettek ajánlatot a baloldali pártok Hunvaldnak.

A VI. kerületben Molnár a momentumos Soproni Tamás sima győzelmére számít, az V. kerületben pedig arra, hogy a jobbikos jelölt a Fideszt gyengíti, ám itt a korábbi polgármester, Rogán Antal által kiépített fideszes „rendszer” miatt nehéz küzdelem vár az ellenzékre Molnár Zsolt szerint, de szerinte Tüttő Katának érdemi esélyei vannak.  

„Hibátlannak” nevezte Molnár az ellenzéki pártok közötti együttműködést Újpesten, míg Óbudáról azt mondta: a kerületben a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs polgármesternek van. Legyőzhetőnek nevezte a II. kerületi Láng Zsoltot. Itt szerinte nagyon erős ellenzéki együttműködés jött létre.  Ami az I. kerületet illeti, itt Molnár Zsolt szerint Csárdi Antal tavalyi győzelme óta a Fidesz nem dőlhet hátra.

A háttérbeszélgetésen elhangzott az is, hogy Karácsony Gergely ajánlóíveit pénteken leadják, szombaton pedig kampánynyitót tartanak. Molnár azt tapasztalta, hogy a DK teljes mellszélességgel felsorakozott Karácsony mögött, és Sermer Ádám visszalépésével teljessé vált fővárosi szinten az ellenzéki egység.

A Molnár által ismertetett mérés szerint Tarlós István jelenlegi főpolgármester hibahatáron belül vezet Karácsonnyal szemben, ám olvadóban van Tarlós támogatottsági többlete a Fideszhez képest Budapesten. Az MSZP budapesti elnöke szerint Puzsér Róbert inkább Tarlós Istvántól vihet el szavazókat, mert a fővárosi választók Molnár szerint Puzsért nem tekintik ellenzékinek.

(Forrás: ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.