Erzsébetvárosi vigasságok

Megyek reggel a kutyával, tisztaság mindenütt, amerre lépek. Pedig előző este még zajlott az élet, turisták és helybéliek mulattak itt ezerszámra. Ittak, ettek, szórakoztak. És reggel semmi szemét. Csak takarítók vannak. Leveleket szednek össze, a bokrokról lehullott virágokat.

Ja, nem itthon voltunk, hanem egy olaszországi üdülőhelyen. Nálunk Erzsébetvárosban, a bulinegyedben minden másképp van. Itt az van, hogy megyek le reggel a kutyával, és alig tudom elrángatni, hogy bele ne másszon valamibe. Üvegszilánkba, emberi ürülékbe, hányásba, eldobott pizzás tasakokba. Szemét, szemét hátán, amerre a szem ellát.

A bulinegyed, ha szabályozottan működne, még jó is lehetne. De most és így, különösen másnap reggel nem jó. Másnap reggel csak annak jó, aki szereti a koszt. Kevesen vagyunk ilyenek, a legtöbben tisztaságra vágyunk.

Az olasz tengerparton jöttem rá: valamikor itt nálunk, a Hétkerben is takarítottak, Persze, takarítanak most is, csak nagyon ritkán. Időnként, amikor nagyon meleg van, egy közterületes autóból meglocsolják a fémoszlopok tetejére telepített cserepes virágokat. Olyan ez a csúfság, mintha valaminek a paródiája lenne.

Értelmetlen, de valaki kitalálta. Talán pénzt is felmarkolt az ötletért. Ha elültetnek néhány normális fát, ahogy fát ültet az ember ezer éve, azért nem jár jutalom senkinek. Fát mindenki tud ültetni, de fémoszlopok tetejére virágcserepet telepíteni – na, az már kihívás.

Fákról nevezték el a környező utcákat, ám ezis  csak valami vicc lehet, mert fát nem látni sehol. Akácfa utca, Nyár utca, Kisdiófa, Nagydiófa. Még a Kertész utcába sem jutott rendes fa.

Talán kertész kellene hozzá. Vagy csak hozzáértés. Hozzáállás, jóindulat.
A szemétből indultunk ki. Hogy itt valamikor takarítottak. Lehetne most is, futná rá a beszedett pénzből, a bulinegyed megtermeli az árát. Jó pénzt kaszál az önkormányzat, már korán reggel össze lehetne szedni a szemetet.

Amit egyébként a legtöbben azért a földre dobnak el, mert nincs hova. Száz méternél is többet kell gyalogolni, amiig az ember talál egy szemetest. Régebben sem volt elég, de sokkal több volt, mint most. Biztosan van válasz erre is: azért nincs, mert ellopják. Ami fémből van, annak lába kél. El lehet adni, mert van, aki megveszi.

Ilyen egyszerű ez. Mindenre van válasz, és mindenbe bele lehet törődni. Hogy ez így van, és így is marad, mert hát miért is lenne másképp.

A tehetetlenek, töketlenek menedéke a magyarázat. Magyarázat mindenre van, miközben megoldás kellene.

Föld S. Péter

(Forrás: HírKlikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.