Microsoft-ügy

Ez az utóbbi idők legnagyobb korrupciós ügye? Az utóbbi idők leginkább bizonyított és legnagyobb korrupciós botránya a Microsoft ügye – Hadházy Ákos szerint. A feltárásában az amerikai Igazságügyi Minisztérium és az FBI is részt vett. A jelenlegi információk alapján közvetítő cégek több százmilliós különbséggel értékesítették a Microsoft szoftvereit állami szervezeteknek úgy, hogy az amerikai anyavállalattól felvették a jelentős kedvezményt, az állami szervezeteknek viszont már teljes áron adták tovább. A jelentés szerint az ügyben több magasrangú kormányzati szereplő is érintett.

 „A magyar hatóságoknak az ön által említett eljárásokról semmi hivatalos tudomása nincsen”

– így kommentálta szerdán a Microsoft körül kirobbant korrupciós botrányt Gulyás Gergely.

Július 22-én, nincs két hete, hogy az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete nyilvánosságra hozta a Microsoftról szóló jelentését, melyben külön kitér a magyarországi leányvállalatra, és annak korrupciós ügyeire. Az érintettek között felsorolják az Oktatáskutató És Fejlesztési Intézetet, de a NAV-ot és az ORFK-t is.

Ezekben az esetekben súlyosan megszegték a közbeszerzési szabályokat, és már a jelenlegi információk alapján büntetőeljárásokat lehetne indítani a Transparency International (TI) jogi igazgatója szerint.

„A magyar állami megrendelők, a hírek szerint a rendőrség, az oktatási hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett megrendelői oldalon: azt megelőzően egyeztek meg a termékekről, szolgáltatásokról, árakról, sőt a beszállító személyéről is, hogy magát a konkrét közbeszerzést meghirdették volna”

– magyarázta Híradónknak Ligeti Miklós.

A hatóságoknak így bőven lenne dolga a TI szerint. A jelentésben megnevezett ORFK-tól azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak szabálytalanságról, vagy bűncselekményre utaló körülményről, így vizsgálat sem folyik az ügyben. Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta az ügyben Vadai Ágnesnek, hogy eddig nem indítottak eljárást, mert nem volt feljelentés az ügyben. Viszont megkeresték az amerikai hatóságokat további tájékoztatásért.

A válaszon felbuzdulva a DK már feljelentést tett az ügyészségnél, hogy elinduljon Magyarországon is a nyomozás.

„Hajrá, tessék nyomozni, találják meg azokat az embereket, akik egy Amerikáig tartó korrupciós botrányba keverték ezt az országot”

– vélekedett Arató Gergely, a párt politikusa.

A Microsoft elnöke már a jelentés napján közleményt adott ki, “nincs helye kompromisszumnak címmel”. A nyílt levélben azt írja:

“A kötelezettségszegésben a Microsoft Magyarország pár alkalmazottja vett részt, akik közül senki nincs már a társaságnál”.

Az állami szervezetek közvetítő cégeken keresztül vásárolták meg a szoftvereket a Microsofttól. Az amerikai anyavállalat 30-40%-os kedvezménnyel adta el a programokat a cégeknek, amelyek viszont mégis teljes áron adták tovább a szoftvereket az államnak. A több százmilliós különbséget pedig megvesztegetésre fordították – mondja Hadházy Ákos.

„Ez az FBI-jelentés, ez az igazságügyi jelentés azt is kimondja, hogy ezek a pénzek kormányzati szereplőkhöz kerültek és azt is vallották a Microsoft magyarországi alkalmazottai, hogy erről egészen magas rangú politikusok, még a magyar miniszterelnök is tudott”-

hangoztatta az ellenzéki képviselő.

A magyar szálat közben már unió is vizsgálja, mivel a beszerzésekhez uniós forrásokat is felhasználtak.

(Forrás: atv.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.