MTA-törvény: Áder aláírta

A köztársasági elnök ezúttal sem okozott csalódást az Orbán-kormánynak, jóváhagyta az Akadémiát vagyonából és kutatóhálózataiból kiforgató döntést.

Hiába kérték, hogy ne tegye, Áder János államfő aláírta a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvényt – derült ki a parlament.hu-ról. Azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az MTA-tól elszakítsák az akadémiai kutatóintézeteket és egy nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító állami kutatóhálózatba olvasszák őket. Ezzel együtt vagyonának egy részéről is le kell mondania az Akadémiának.

Az MTA területi bizottságai és a tudomány iránt elkötelezett tagjaik még csütörtök este is azt kérték Ádertől: ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot. „Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt” – írták.

Az MTA Felügyelő Testülete korábban jelezte: a törvényjavaslat több pontja is alkotmány- ellenes lehet, annak országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése.

Lucia Caudet, az Európai Bizottság szóvivője is úgy nyilatkozott lapunknak: a bizottság meg fogja vizsgálni az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról elfogadott magyarországi jogszabályt, és továbbra is szoros figyelemmel kíséri az állami kutatási rendszerben végbemenő változásokat. 

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.