Eldőlt – Szétszedik az MTA-t

A Fidesz elfogadta az MTA-t megcsonkító törvényt, a kormány osztja a kutatási pénzeket. Keddi parlamenti döntésével elcsatolta a Fidesz-KDNP kormánytöbbség a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, a jövőben a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium döntő felügyeletével osztják szét a kutatási pénzeket. A fideszes javaslatot 131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Palkovics László tavaly kezdeményezett vitát az MTA kutatási finanszírozásának elutasítá- sáról. Bár hangfelvétel is kiszivárgott arról, hogy azt ígérte, a kormány nem csatolja el a kutatóhálózatot, mivel az eredeti ajánlatban is a kormány befolyásának növelése szerepelt a pénzek elosztásában, az MTA azt nem fogadta el. Válaszul a legkeményebb verziót, a teljes kormányzati befolyást biztosító tervezetet nyújtotta be Palkovics, előre bejelentve, hogy az MTA bárhogy tiltakozik, a javaslata nem változik.

A kormány a módosításokat azzal indokolta, hogy szerinte az állampolgároknak, a kormánynak és az iparnak is látnia kell, hogy mire fordítják a kutatási pénzeket az MTA-ban. Arról nem beszélt a miniszter sem, hogy ez eddig is ellenőrzötten működött, az MTA-nak minden évben el kell számolnia a támogatással. Azt sem támasztották alá, hogy mi alapján állítják, hogy javításra szorul a kutatóhálózat működése.

A törvényre az MTA tiltakozó kutatói a kutatás alkotmányos függetlenségének alapvető csorbításaként tekintenek.

A tudományos közösség attól tart, hogy magyar kutatók ezrei távozhatnak az országról a törvény miatt. A törvény kritikusai nem csak a tudomány szabadságát féltik, ugyanis a kormány a törvénnyel döntő felügyeletet nyert a kutatás-fejlesztésre fordítható több tízmilliárdos uniós támogatások felett is.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.