Németh Péter: Élő fékek

Most még csak alig-alig szólalt meg az Orbán Viktor vezényelte zenekarKESMA* , feltehetően a karmester hibájából. Nem vette komolyan az előadást, a vetélytársak produkcióját, ezért aztán későn eszmélt, hogy itt azért történik valami. Hogy a budapestiek igenis megmozdultak, a szereplők érdekesek, a verseny izgalmas, és igen, a tét Tarlós István leváltása. Amikor már rádöbbent, hogy tenni kellene valamit, már nem volt elegendő idő az ellentámadást elindítani; a zenekara is felkészületlen volt, ezért aztán csak a rutin műkö- dött. A régi panelek, a karaktergyilkosság ósdi elemei, no meg egy nyílt levél Tarlóstól.

A regnáló főpolgármester rosszul viseli a kritikákat, többnyire rossz válaszokat is ad rá, de nem egy levélíró típus. Muszáj volt neki – vagy másnak – megírni, vélem, nehogy már szó nélkül maradjon mindaz, amitől napok óta hangos a sajtó (nem a KESMA). Az írás ugyan hozta a tarlósi – hogy fogalmazzak finoman – nem túl szofisztikált fordulatokat, de a kormányoldal és vele ő már lejtmenetben volt. A budapestiek körében témává vált az előválasztás, és persze az is, hogy októberben új ember kerülhet a város élére. Karácsony? Kálmán Olga? Vagy Kerpel-Fronius? Mindegy is – bármelyikük jobb a Fidesz emberénél. Ezt zengte az utca.

El tudom képzelni Orbán dühét. És ez akkor is így van, ha az előválasztás egyáltalán nem az ő ügye. De Orbán nem így gondolkodik, ő mindenütt győzni akar, és itt eleve kihirdette magát győztesnek. Azzal, hogy lebecsülte, nem is annyira az ellenzéket, mint inkább a budapestieket. Azokat a választókat, akiket szeret megbüntetni, és akikről azt hiszi, úgyis képtelenek egy irányba húzni. Vagy elérni azt, hogy az ellenzéki pártok egy irányba húzza- nak (kiváltképp, ha ő beépül soraikba).

És azt is el tudom képzelni, hogy a Vezér már most összerántotta mindazokat, akik az őszi választásokért felelnek, meg a zenekarának vezetőit (KESMA, plusz állami tévék, rádiók). Belesuhintott pálcájával a levegőbe, és innen kezdve mindent el fog követni annak érdeké- ben, hogy a kampány olyan fordulatot vegyen, amilyet ő elképzel. A KESMA és csatolt részei Karácsony Gergely nyomába erednek; nem lesz olyan mondata, mozdulata, amelyet ne érne támadás, minden eddigi zuglói intézkedését csalással fogják gyanúsítani. Hadba szállnak mindazok, akik a Fidesz számára elérhetők – és tudjuk, hogy ki mindenki érhető el számukra -, szórólapok, provokációk, jövőbe vetett vádak fogják ellepni Budapestet.

Szörnyű, mocskos kampány lesz, annyi pénzzel, amennyire csak szükség lehet az ilyen akciókhoz. Orbán nem akarja Budapestet elveszíteni, és nem csak azért, mert az esetleg a 2022-es bukás előszele lehet. Azért sem, mert ha elbukik a fővárosban, hiába uralja két- harmaddal a parlamentet, hiába van továbbra is kezében a kassza kulcsa, a budapestieket már nem tudja manipulálni. Minek következtében a vidéket, a nagyvárosokat sem. Élő fékek és ellensúlyok jelennek meg vele szemben.

Csak ezt a kampányt kell okosan túlélni.

(Forrás: Népszava)

*A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (röviden KESMA, angolul Central European Press and Media Foundation, röviden CEPMF) 2018-ban alapított magyar alapítvány. Az alapítvány élére Fidesz-közeli személyek kerültek és jelentős számú fideszes kötődésű médium vált a részévé, valamint a kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.