Főpolgármester-jelöltek vitáztak

– Ha mindhárman hőgutát kapunk, akkor ki lesz a főpolgármester-jelölt? – humorizált Kálmán Olga, a DK támogatásával induló aspiráns, aki az MSZP-Párbeszéd favoritjával, Karácsony Gergellyel, valamint a momentumos indulóval, Kerpel-Fronius Gáborral beszélgetett péntek este.

A Gulyás Márton-féle Partizán vitát hirdetett, de ez csak elvétve jelent meg az előválasztás három résztvevőjének programján. Azzal persze nem volt gond, hogy a jelenlegi és újraindu- ló kormánypárti főpolgármestert, Tarlós Istvánt bírálják. A fővárosi Vasas székházban tartott esemény egyébként tényleg brutális hőségben zajlott. Ez talán Kerpel-Froniust viselte meg a leginkább, a beszélgetés elején ő tűnt a legtompábbnak. Bár az idő múlásával belenyugodott a forróságba, és nehezen lehetett volna róla megmondani, hogy pár napja lépett csak be a közéletbe. Karácsonyon látszott, hogy már több mint tíz éve politikus, Kálmán Olga pedig rutinból hozta a kimerítő programot. A közönség folyamatosan legyezgetni próbálta magát, de arra maradt erejük, hogy mindhárom jelölt minden megszólalását hosszú tapssal és üdvrivalgással jutalmazzák.

Gulyás Márton moderátor rövid, eldöntendő kérdésekkel próbálta legyőzni a hőgutát. Ha volt olyan terv, hogy ezen vesszenek össze a jelöltek, az hamar elbukott, hiszen Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is egyértelmű igennel válaszolt arra, hogy az összes közintézményt akadály mentesítik-e a ciklus végére. A gyors egyetértéseket Karácsony mosolyogva tapsolta meg. Természetesen arra a „provokatív” kérdésre is gyors és hármas igen volt a válasz, hogy újra adnának-e a fővárosiaknak rezsitámogatást. Nem meglepő módon a három jelölt rengeteg bicikliutat is ígért, és sokkal több közvécét a mostaninál. Kisebb eltérés alakult ki végre akkor, amikor arról kérdezte Gulyás a jelölteket, hogy ha rajtuk múlna, hány négyzetméter zöldfelület jutna egy fővárosi lakosra.

Kerpel-Fronius legalább 30 százalékos emelkedést ígért a mostanihoz képest, Kálmán Olga minimum 50-et, míg Karácsony Gergely ezer focipálya méretűt. Ennél a pontnál egyébként a főpolgármester-aspiránsok ventilátort kaptak. Bár Gulyás becsülettel próbálkozott a több mint 120 perc alatt, igazi újdonságot – az eddig ismert főpolgármester-jelölti programokon kívül – nem tudtunk meg. A három jelölt természetesen próbálta kidomborítani azokat az elképzeléseket, amelyekben szerintük a legjobbak. Karácsony így előszeretettel hivatkozott városvezetői tapasztalataira minden kérdésnél, és örömmel emlegette a „zuglói mintát”. Kálmán Olga újra megígérte, hogy ha Orbán Viktorral tárgyal, az arcába vágja, hogy neki nem ő a főnöke, hanem a budapestiek. Kerpel-Fronius Gábor pedig az újdonság erejével hatott, aki az esemény végére nagyjából meg is nyerte a tapsversenyt.

Az is kiderült, hogy Karácsony Gergely közterületet nevezne el Slachta Margitról, Kéthly Annáról és Solt Ottiliáról. Kálmán Olga nem volt hajlandó erre a kérdésre válaszolni, Kerpel-Fronius szintén többet gondolkodna, de Solt Ottiliával egyetértett. A moderátor arra is kíváncsi volt, hogy az aspiránsok kit tekintenek követendő elődnek. Kerpel-Fronius passzolt, Kálmán Olga egyszerűen azt mondta, hogy Kálmán Olga lesz a követendő, míg Karácsony Bárczy Istvánt említette. Karácsony, Kerpel-Fronius és Kálmán Olga is örömmel megnyitná a Pride-ot, ha erre felkérnék őket.

A beszélgetés legutolsó részében Gulyás lehetőséget adott arra adott, hogy kérdezzenek egymástól a főpolgármester-jelöltek. Itt volt egy kis csörte Karácsony és Kálmán között. Zugló polgármestere ugyanis azt mondta, hogy ő már egy hónapja is főpolgármester akart lenni, míg a műsorvezető akkor még nem határozta el magát. Kálmán erre úgy reagált, hogy az sem túl szimpatikus, hogy valaki egy éven belül nem tudja eldönteni, hogy miniszter- elnök, polgármester vagy főpolgármester akar-e lenni.

A jelöltek egyébként növelnék a köztisztviselők fizetését, valamint fejlesztenék a panel- lakásokat. Arra a kérdésre, hogy kell-e városvezetői tapasztalat a főpolgármesterséghez, Kerpel-Fronius azt mondta: ha ezt a feltétel kikötnék, még mindig az MSZMP tagjai ülnének a tanácsokban. Kálmán Olga mélyen egyetértett momentumos riválisával, „értelem kell, nem az, hogy csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.” Karácsony – akinek egyedül van ilyen tapasztalata – azt mondta, ez előny, de nem feltétel. Nem meglepő módon sem Kerpel-Froniusnak, sem Kálmán Olgának nem volt még az életében nehéz politikai döntése. Karácsony úgy vélekedett, a legnehezebb neki az volt, hogy feladja a zuglói polgármesteri széket.

A főpolgármester jelöltek vitája (Partizán) ITT nézhető meg.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.