Minden borult a választás után

Így ül le tárgyalni az ellenzék Budapestért – Átrendeződtek az ellenzéki erőviszonyok múlt vasárnap, az MSZP, a Jobbik és az LMP bezuhant, a DK és a Momentum felemelkedett. Ez Budapestre is hatással van. Csütörtökön újra asztalhoz ül az ellenzék, a téma a főpolgármester-választás és a kerületi egyezkedés, de már más diktál, mint legutóbb.

Az előválasztásról tárgyal csütörtök délután háromtól az ellenzék Budapesten, a fő téma a főpolgármester-választást megelőző előválasztás lesz. A megbeszélés azért sürgető, mert a Civil Választási Bizottság (mint a második forduló lebonyolítója) kedden bejelentette, a korábban ismertetett menetrend szerint tervezik megtartani az előválasztást, ami azt jelenti, június 1-jén nyilvánosságra hozzák a menetrendet, 3-án pedig elindul a szervezési-lebonyolítási folyamat.

„Az előválasztást terveink szerint június 23-án lezárjuk annak érdekében, hogy a budapestiek támogatását elnyert főpolgármester-jelölt sikeres kampányt folytathasson a Fidesz jelöltjének, Tarlós Istvánnak leváltása érdekében” – írta a CVB közleményében.

Az EP-választás budapesti eredményei így alakultak:

 1. Fidesz: 41,17 százalék
 2. DK: 19,79 százalék
 3. Momentum: 17,35 százalék
 4. MSZP–P: 9,04 százalék
 5. Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3,83 százalék
 6. Jobbik: 3,18 százalék
 7. LMP: 2,98 százalék

Az eredmény az összes ellenéki pártot váratlanul érte, a DK és a Momentum hüledezett, hogy ennyire jó eredményt értek el, az MSZP–P, a Jobbik és az LMP döbbenten állt a megsemmisülésközeli százalékok láttán. Nem véletlen, hogy egy P-politikus már a szavazás éjszakáján úgy fogalmazott:

az EP-választással egy időben a budapesti előválasztást is megtartották, azon Karácsony és Puzsér is kikapott.

A csalódott párbeszédes ezzel arra utalt, hogy mindegyik jelölő párt (Karácsony mögött az MSZP–P, Puzsér mögött a Jobbik és az LMP) olyan eredményt ért el, ami önmagáért beszél. A Momentum és a DK pedig elkezdett új stratégia után nézni.

Hogyan futnak neki a csütörtöki tárgyalásnak?

 • Az MSZP szépen, csendben, fő céljuk, hogy az április eleji, többpárti egyezséget senki se bolygassa, a kerületi megegyezést hagyják békén. Az előválasztás híve és Karácsony Gergely támogatója maradt a szocialista párt, igaz, a szombati összejövetelük leköti erőiket, épp elég bajuk, hogy egy EP-mandátumra több jelentkező is akad.
 • Párbeszéd foggal-körömmel ragaszkodik Karácsony Gergelyhez, bár kerületeket veszíthetnek.
 • Demokratikus Koalíció kivárásra játszik, úgy vannak vele, egyelőre nekik minden jó. „Feri hátradőlt és élvezi” – mondta egy DK-s elnökségi tag. Elfogadhatónak tartják Karácsony Gergely személyét, de lesben állnak, ha lépni kell, ott lesznek.
 • Momentum (bővebb cikk a pártról ITT) kialudta szerénységét. A párt azt kommunikálja, az előválasztást és annak győztesét támogatják, nem Karácsony Gergelyt. Fekete-Győr András egy korábbi interjúban azt mondta, lehetnek további jelöltek is a jelenlegieken kívül. „Örülnénk, ha lennének.” Ezzel a lebegtetéssel ül asztalhoz a párt, úgy tudjuk, ha tényleg lesz saját jelölt, és nem csak zsarolni akarnak ezzel, akkor azt pénteken jelenthetik be.
 • Puzsér Róbert és a Sétáló Budapest (mögöttük a Jobbik és az LMP – utóbbi párttal ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben) tisztában vannak azzal, hogy az őt támogató pártok kiábrándítóan szerepeltek, de hozzáállásuk nem változott, előválasztást szorgalmaznak.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.