Orbán nyakig benne van

Válaszokat vár az MSZP a miniszterelnöktől arra, hogyan ismerte meg az osztrák kormányválság kirobbanásában érintett Heinrich Pecinát, mikor állapodott meg vele a Népszabadság Mészáros Lőrincnek történő átjátszásáról. Azt is tudni akarják, Orbán mennyire mélyen keveredett bele az osztrák kormány lemondásához vezető botrányba – jelentette be Harangozó Tamás.

Orbán Viktor azt szeretné elhitetni, hogy a Strache-botrány Ausztria belügye. Mi azonban úgy gondoljuk, ha a magyar miniszterelnök neve felmerül a hatalommal való visszaélésről, nyílt korrupciós ajánlatokról és a szabad sajtó elleni támadásokról szóló megbeszélésen, az már magyar belügy is – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese megállapította: Orbán nyakig benne van az egész osztrák kormányt elsöprő botrányban. A barátja ugyanis, az osztrák alkancellár abba bukott bele, hogy irigykedett a fideszes médiabirodalomra, amit Orbán hozott létre. Strache is szerette volna elhallgattatni a kritikus hangokat, saját médiát hozott volna létre úgy, hogy zsíros állami megbízásokat adott volna oroszoknak, akik ennek fejében összevásárolták volna a neki kiszemelt újságokat, tévécsatornákat. “Úgy akart egyeduralomra törni, ahogy Orbán Viktor tette. Ő akart legjobb osztrák tanítványa lenni, szélsőjobboldali pártja pedig az osztrák Fidesz” – vázolta fel a párhuzamosságokat Harangozó.

Arra is felhívta a figyelmet, Strache a 2017-es ibizai videofelvételen közvetítőnek Heinrich Pecinát ajánlotta, nagy játékosnak nevezve őt, aki Orbánnak 15 éve vásárol fel Magyaror- szágon médiát. Pecina volt az, aki megvette, bezáratta, majd átjátszotta a Népszabadságot Mészáros Lőrincnek. Orbán a Strache lemondásához vezető videofelvétel elkészülte után, titokban találkozott vele, amit előbb letagadott, majd elismert. A kormányzat sumákolását, hazudozását érthetőnek nevezte Harangozó, hiszen Pecina 22 hónap börtönbüntetést kapott hűtlen kezelésért és csalásért, ami csak azért lett felfüggesztett, mert bűntársaira vallott.

Mindezek ismeretében az MSZP a következő kérdésekre várja a miniszterelnök válaszait. Mikor, milyen körülmények között ismerte meg Orbán Viktor Pecinát? Ki hozta őket össze? Volt-e tudomása arról, amikor találkozott vele, hogy Pecinát gazdasági bűncselekmények miatt elítélték? Mikor állapodott meg Orbán Pecinával a magyar sajtó egy részének átjátszásáról? Miről tárgyalt Pecinával tavaly januárban, milyen további kétes üzletek kerülhettek szóba? Miről tárgyalt egy nappal később az osztrák szélsőjobboldali alkancellár- ral? Milyen szerepe van Orbánnak az osztrák kormányt maga alá temető botrányban?

„A magyar embereknek joguk van tudni, hogy a magyar miniszterelnök mikor, hogyan és milyen mélyen keveredett bele ebbe az ügybe, mert ez kőkemény magyar belügy” – közölte az MSZP álláspontját Harangozó Tamás.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.