Hogy is van ez?

A törvényes tarifa 21-szeresét követeli a Nemzeti Választási Iroda az MSZP-től. Legalábbis az NVI és a Tóth Bertalan közti jogvita erről szól.

Kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Tóth Bertalan, mondván: hiába fizette meg a választói névjegyzékért a törvényben megállapított díjat, a Nemzeti Választási Bizottság további pénzt követel – mégpedig azért, mert rosszul értelmezi a jogszabályokat.

A történet megértéséhez szükséges tudni, hogy a választási szabályok értelmében a jelöltek, illetve a jelölő szervezetek a voksolás előtt megvásárolhatják az úgynevezett szavazói névjegyzéket, a névsort, amelyik megmutatja, hogy egy adott választókerületben kik jogosultak részt venni a megmérettetésen. A jelöltek a saját választókerületük névsorát vásárolhatják meg – a mindenkori bruttó minimálbér összegéért (ez most 149 ezer forint). Országos listát a jelölő szervezetek vehetnek, ennek költsége, az említett 149 ezer forint, szorozva a szavazókerületek számával. Az országgyűlési választásokon egyszerű a matek: a 106 egyéni választókerület a szorzó.

Most viszont az NVI azzal érvel, az rendben van, hogy Tóth Bertalan átutalta az említett 149 ezer forintot, de ha választói névjegyzéket akar, akkor ezt az összeget toldja meg 2,98 millió forinttal. Az NVI ugyanis úgy számol, hogy az EP-választáson 21 képviselőt küldenek a magyar polgárok Brüsszelbe, így a kért névsor díja 21-szer 149 ezer forint. Tóth Bertalan szerint viszont az NVI jogértelmezési problémákkal küzd.

Az MSZP elnöke szerint ugyanis – tekintve, hogy listás voksolásról van szó – az egész ország egyetlen választókerületnek számít, mégpedig az ő kerületének, hiszen ő vezeti az MSZP és a Párbeszéd közös listáját. Az NVB várhatóan pénteken mondja meg, hogy szerinte Tóth Bertalannak igaza van-e.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.