Hunvald: AB, te csodás!

Még április végefelé a Kúria a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével ellentétesnek minősítette és elmarasztalta a Fidesz-t aláírásgyűjtő tevékenységük miatt. Egyúttal bírságot szabott ki a pártra, mert az megtévesztette a támogatóit azzal, hogy az EP-kampányban azt a képet sugallották, hogy az induláshoz szükséges aláírásokat kéri a szimpatizánsoktól, miközben egyáltalán nem erről volt szó. A cél kizárólag az adatgyűjtés volt, amihez nem a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói íveket használták.

Emlékezetes a panaszos a Momentum volt. Észrevették ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP logóival ellátott pultnál a kormánypártok aktivistái azt állították, hogy a május 26-i európai parlamenti választáshoz gyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Csak épp a lapok nem a Választási Iroda által kiadott, az aláírások gyűjtésére szolgáló ívek voltak. Az aktivisták az aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót sem tudták bemutatni. (A Momentum videója az esetről itt nézhető meg.)

De most jött az Alkotmánybíróság, és Alaptörvény-ellenesnek, önkényesnek minősítette a Kúria döntését. Felülírva azt jogszerűnek nevezte, hogy a Fidesz aktivistái az EP-választást emlegetve gyűjtöttek aláírásokat Orbán programjához. Az AB döntésének magyarázata iga- zán parádés:

  • Alaptörvény-ellenesnek nevezték, hogy a Kúria nem vette figyelembe: a véleménynyilvánítási szabadság védi a politikai szervezet és támogatói vagy választói közötti kommunikációt.
  • Hangsúlyozták, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja meg a jelölő szervezeteknek, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek.

Hogy a fideszes aktivisták bizonyítottan hazudtak? Hogy a szavazók nem tudták pontosan, mit is írnak alá? Az nem érdekes. Az AB szerint tehát nincs azzal semmi gond, hogy a Fidesz hazudott, és megtévesztette a választóit – hiszen a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja azt. Csodás!

***

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy 6 éve folyó perben ma elsőfokú ítéletet hirdetett. Pert nyertem, a bíróság teljes egészében elutasította a fideszes VII. kerületi önkormányzat közel 500 millió forintos keresetét. Az önkormányzatnak jelentős perköltséget kell fizetnie, arról nem beszélve, hogy mennyit fizetett ki eddig a saját ügyvédjének. Vajon mi lenne, ha a saját zsebükből fizetnének a fideszesek? (Hunvald György)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.