Tóth Bertalan: olyan Európa kell

240 ezres minimálbér, 95 ezres nyugdíjminimum és 48 ezres minimális családi pótlék egész Európában – sorolta az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője programjukat.

Óriási jelentősége van ennek az évnek az európai parlamenti választás és az önkormányzati választás miatt – mondta Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője az M1 kedd reggeli műsorában. Majd arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sértődött kisgyerek- ként viselkedik, szélsőjobboldali populistákat hív Magyarországra, velük igyekszik gyengíteni az uniót, hogy kevesebb közös szabályt kelljen betartania, míg “birodalma” gazdagodik.

Eközben emberek ezreit teszik ki az utcára, családok ezreit lakoltatják ki


– tette hozzá a köztévében még ekkor is megszakítatlanul beszélő Tóth. Az egészségügy romokban hever – példaként hozta erre a budapesti Péterfy kórház napokban túlóraszer- ződését felmondó egyszerre 84 orvost –, a magyar munkavállalók bére pedig több mint harmadával alacsonyabb az európai átlagkeresetnél.

“Mi nem ilyen Magyarországot szeretnénk” – jelentette ki a listavezető. Az MSZP-Párbeszéd olyan Európában gondolkodik, ami a benne élő emberek anyagi és fizikai biztonságát az együttműködés révén teremti meg – mondta el a műsorban. Hozzátette: ezért jött létre az MSZP és a Párbeszéd közös listája a május végi európai parlamenti választásra. Tóth programjuk kulcselemeit is zavartalanul felsorolhatta. Ezek:

  • a legalacsonyabb európai bér nem lehet kevesebb 240 ezer forintnál,
  • a legalacsonyabb nyugdíj Európában nem lehet kevesebb 95 ezer forintnál, és
  • a családi pótlékot minimum 48 ezer forintra kell emelni az unió összes tagállamában.

Tóth ezen túl az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fontosságát hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokat “ne a miniszterelnök közvetlen környezete hordja haza”. A menekültek kapcsán szintén a közös európai megoldás fontosságát hangsúlyozta. Probléma a bevándor- lás, de probléma az is, hogy béremelés helyett a rabszolgatörvényről hoz döntést az Orbán-kormány, tette hozzá.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.