Patkány-ügy Budapesten

Továbbgyűrűzik a patkány-ügy Budapesten. Annak ellenére, hogy az országos tisztifőorvos is jelentős patkányfertőzöttségről beszél, a fővárosi közbeszerzési bizottság napirendre sem tudta venni az ügyet. Több fideszes ugyanis el sem ment az ülésre, ők viszont viszont azt mondják: az ellenzék bojkottálta a zárt ülést. A fővárosban patkányirtást végző cég közben azt állítja: máig nem kapta meg a rendkívüli irtáshoz szükséges többletforrást, így a munkát sem kezdték el.

A patkányok elszaporodásáról számoltak be Híradónknak tavaly októberben az egyik budapesti lakótelepen élők. A Budapest szerte fennálló problémát akkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is észlelte és sürgős beavatkozást szorgalmazott. Decemberben rendkívüli patkányirtásról is döntöttek. A múlt heti Budapestinfón Tarlós István is beszélt erről.

“A fővárosi közgyűlés 2018 december 12-i ülésén döntésével bruttó 647 millió 700 ezer forint többletösszeget biztosított a fokozott patkányirtás elvégzésére. A vállalkozó a feladatot olyan hatékonysággal tudta végrehajtani, hogy ez az 1400-as szám jelenleg 350-re csökkent” – mondta a főpolgármester.

A patkányirtást nyár óta végző cég vezetője viszont azt mondja, a közgyűlés decemberi döntése óta egy forintot sem kaptak.

“A Nemzeti Népegészségügyi Központ és közöttünk elkészült program alapján elkészítették a szerződéstervezetet, de a szerződés aláírásra nem került és semmilyen plusz forráshoz nem jutott ilyen formán a konzorcium” nyilatkozta Reisinger Mátyás, az RNBH Konzorcium ügyvezetője.

Így a rendkívüli irtást sem kezdték meg, pedig az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy „jelenleg a fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét.”

A többletösszeg biztosítáról rendkívüli közbeszerzési bizottsági ülésen döntöttek, vagyis csak döntöttek volna, az ügy ugyanis napirendre sem került. A fővárosi Fidesz és az ellenzék egymásra mutogat.

“Nagy kérdés az, hogy a Fideszes bizottsági tagok miért nem érezték azt, hogy ez a döntés vállalható és miért nem jelentek meg ma megfelelő számban a testületi ülésen. A főváros nyilvánvalóan nem mond igazat ebben az ügyben” – nyilatkozta Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.

„Karácsony Gergely bizottsági tag, aki képes arra, hogy egy évben előfordult, hogy egyszer sem, idén is először jelent meg a bizottsági ülésen, rávegye a képviselőtársait, hogy ezt a szerződésmódosítást ne szavazzák meg és a napirendre se vegyék” – fejtette ki Bácskai János, a IX. kerület polgármestere.

Az egy év alatt 600-900 utódot világrahozó patkánypárok jövő keddig biztosan fellélegezhetnek, akkor ül majd ismét össze a fővárosi közbeszerzési bizottság.

atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.