Ebben sem mondtak igazat

Szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét. Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.

Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában – számolt be az RTL Klub híradója.

Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár – közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számol- ják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak.

A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számít- hat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az emberek- nek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni. 

A Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyug- díjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.