Megvan az ellenzéki közös lista

Jávor Benedek​ bejutó helyre került az egyetlen közös listán: az MSZP-Párbeszéd Európa-párti közös listáján.

Az MSZP és a Párbeszéd vezetői bejelentették, hogy létrejött a két párt közös listája az európai parlamenti választásra továbbá, hogy létrehozzák az ellenzéki bölcsek tanácsát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke elmondta, hogy pártja és a Párbeszéd a frakciószövetség létrehozása után a mai napon tovább erősítették a szövetségüket. Létre- hozták a közös listát az európai parlamenti választásra és megállapodtak abban, hogy az önkormányzati választáson is közös indulnak. A szocialista politikus kiemelte, hogy továbbra is nyitottak az együttműködésre az Európa mellett elkötelezett szervezetekkel. Véleménye szerint Orbán Viktor nehéz helyzetbe került Európában, de még nem bukott meg, ezért nagyon fontos, hogy a választók Európa-párti jelölteket támogassanak a választáson.

Tóth Bertalan, az MSZP EP-listavezetője úgy véli, hogy az Európai Néppárt által kijelölt bölcsek tanácsa nemcsak a Fidesz belső ügyeit fogja vizsgálni, hanem egész Magyarországot. Emiatt az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, hogy létrehoznak egy három főből álló ellenzéki bölcsek tanácsát, azzal a céllal, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a néppárti küldöttség- gel.

„A Fidesz már nem képes Magyarország érdekeit képviselni az Európai Unióban, ezért most az MSZP-n és a Párbeszéden a sor, ezért kezdeményeztük ennek a tanácsnak a felállítását.”

 Az ellenzéki tanács tagjai: Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész és egykori országgyűlési képviselő, valamint Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter.

A szocialista politikus elmondta, hogy az ellenzéki bölcsek tanácsának a feladata, hogy megmutassa valójában mi zajlik hazánkban. Véleménye szerint a néppárti politikusoknak tisztán kell látniuk, hogyan áll a jogállam, hogyan használják fel a közpénzeket és hogyan nyúlják le az uniós támogatásokat.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke elmondta, hogy pártja jelöltjét Jávor Benedeket befutó helyen indítják a közös listán. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem jött létre az az átfogó ellenzéki együttműködési, amelyet a választók elvártak, ugyanakkor úgy gondolja, hogy az őszi választásra megváltozhat a helyzet. Véleménye szerint az MSZP és a Párbeszéd az a két párt, amelyek képesek szövetségben gondolkodni. A megállapodások után elindítják a közös kampányukat annak érdekében, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség a legerősebb ellenzéki erő lehessen és többségbe kerüljenek az Európa-párti szavazatok a választáson.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.