Végre megnyugodhatunk

Tegnap érkezett a nagyszerű hír, hogy Polt Péter – a hatékonyság növelésére hivatkozva – központosítja a nyomozóügyészségeket. Az általa vezetett Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) megkapja a legtöbb járási hivatal vezetését, februártól csak ők nyomozhatnak majd a hivatalos személyekkel kapcsolatos korrupciós ügyekben. Megnyugatató, nem?

A Büntetőeljárásról szóló törvény eddig az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagjai ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekményeket rendelte, most azonban ide utalja a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket, így pl. a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés meghatározott eseteit is. A független törvényhozás és a még függetlenebb Polt Péter dicsőségére.

A KNYF nemrég parádésan vizsgázott, amikor is megállapították, hogy az MTVA-székház biztonsági őrei jogszerűen rángattak és dobtak ki országgyűlési képviselőket – sőt, közérdekű üzem megzavarásáról beszéltek annak kapcsán, hogy az ellenzéki politikusok petíciót szerettek volna beolvastatni a közmédiában.

Az új ügyészségi felállásról például itt olvashatunk; további részleteket az ügyészségi közle- ményben találhat az, akinek van hozzá kedve.

P.s.: Apropó, Tordai Bence csütörtök este jelentette be, hogy Strasbourghoz fordultak az ellenzéki képviselők az ügyészség MTVA-s döntése miatt. Beszámolója szerint annak ellenére befogadták indítványukat, hogy Magyarországon még nem merítettek ki minden jogorvoslati lehetőséget 

***

És ha már szóba került a korrupció: Martin József Péter, a Transparency International ma- gyarországi ügyvezető igazgatója két napja a Népszavának adott interjújában arról beszélt, hogy mára kiépültek és megszilárdultak azok a korrupciós csatornák, amelyeket szívós munkával felépítettek az elmúlt időszakban.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.