Jövő héten előválasztás

Jövő hétfőtől vasárnapig bonyolítja le közös főpolgármester-jelöltjét kereső előválasztását az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás. A pártok képviselőiből álló előválasztási bizottság tagjai csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón ismertették a voksolás menetét.

Őrsi Gergely elmondta, Horváth Csaba, a szocialisták és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje is összegyűjtötte az induláshoz szükséges legalább kétezer ajánlást. Örömtelinek nevezte, hogy mintegy 12 ezer ajánlás érkezett a két jelöltre. Közölte, a választópolgárok személyesen 33 helyszínen adhatják le voksaikat: hét forgalmas csomópontban felállított sátorban és huszonhat partirodán. Megjegyezte, több mint 1400-an jelezték előzetesen, hogy elektronikus úton kívánnak szavazni.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elmondta, a jelölések száma azt mutatja, az embereket érdekli az előválasztás. Úgy fogalmazott, míg a “Fideszben megszokhattuk, hogy ott eldönti a vezér, hogy kiből mi legyen”, addig a baloldal demokratikus választás útján, a riválist tisztelve dönt a főpolgármester-jelölt személyéről.

Élő Norbert (DK) szerint a már beérkezett mintegy 12 ezer ajánlásból kiderül, “Budapest nem szereti az Orbán-rendszert”, és leváltaná Tarlós István főpolgármestert. A DK politikusa azt reméli, hogy a közös jelölt sikerével Budapest újra a “szabadság, a szolidaritás és a szerelem városa” lehet.

Huszti Andrea (Szolidaritás) a korábban megszólalókhoz hasonlóan arra kérte a budapesti választópolgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az előválasztáson.

Kérdésekre Őrsi Gergely elmondta, a szinte végleges adatok alapján Horváth Csaba 6.465, Karácsony Gergely pedig 5.300 ajánlást adott le. Megjegyezte ugyanakkor, hogy – az országgyűlési választáshoz hasonlóan – ezekből a számokból nem érdemes az eredményre vonatkozó következtetéseket levonni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.