A Városligetről – 17 pontban

A Városliget pusztítása szimpla üzleti ügy. Két probléma lesz: a Ligetet tönkreteszik, miközben ami elkészül sokkal többe fog kerülni. (Gergely József, 2016.) 

Kicsit lemaradtunk róla, de most bepótoljuk: a Ligetvédők még tavaly decemberben vették maguknak a fáradtságot, és 17 pontban összegyűjtötték a parkfelújításnak hazudott kommunikált Liget-projekt összes visszásságát, csúfságát. Aki még nem olvasta, annak feltétlenül ajánljuk most a posztot. Erről szól, röviden:

Ami a Városligetben ma történik, az a jelenség az egész országra jellemző — azt mondhatjuk, hogy a Liget a mai Magyarország kicsiben. Jogszerűtlen eljárás, elszálló költségvetés, mutyi, hazug propaganda, verőemberek — ezek jellemzik “Európa legnagyobb kulturális fejlesztését”.

 1. A jogszerűség alapelvét sérti az az eljárás, amely kivonja a Városligetet számos másutt érvényes (építési, várostervezési, stb.) jogszabály hatálya alól.
 2. Nem volt valódi egyeztetés sem a lakossággal, sem a civil, sem pedig a szakmai szervezetekkel.
 3. A “Liget Park Fórum” is csak kirakat, hiszen az egyetlen igazán lényeges alapkérdésről, hogy valóban a Liget-e a megfelelő helyszín a múzeumnegyed számára, nem volt lehetőség vitatkozni.
 4. Tudatosan és módszeresen becsapják a közvéleményt egyrészt azzal kapcsolatban, hogy mekkora volumenű lesz valójában az építkezés, erre valók pl. a látványtervek, amelyek nem a valódi arányokat mutatják, illetve nem mutatják, mi történik a föld alatt.
 5. Értéktelen díjakkal ámítják a közvéleményt és a sajtót. További szemfényvesztés, hogy kamu díjakra nevezik be a Liget-projekt épületeit, amelyek nem valódi szakmai díjak, szinte mindenki kap díjat, aki fizet.
 6. Ömlenek a milliók a félrevezető kampányba. A közvéleményt manipuláló kommunikációra fordított költségvetés aránytalanul nagy.
 7. A lakosság kb. 80%-a nem ért egyet azzal, hogy a kormány beruházása pont a Ligetben valósuljon meg.
 8. Ehhez képest újabb és újabb épületek tervei kerülnek elő, amelyeket itt kívánnak felépíteni.
 9. A parkot védő civileket meghurcolják. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. és a kormány számtalan esetben világossá tette, hogyan képzeli a “széleskörű társadalmi egyeztetést”.
 10. Hatalmas összegeket nyel le a beruházás, és a drágulás nem áll meg. A folyamatos költségnövekedésből ítélve úgy tűnik, hogy végtelen mennyiségű pénz áll az államkasszában a projekt rendelkezésére.
 11. Ami érthető, hiszen ismert oligarcháknak kedvez a beruházás, azaz a kormány holdudvarában lévő kedvezményezetteknek, így a kormányzatnak sem érdeke, hogy szűkre szabják a költségkeretet, és hogy azt hatékonyan költsék el.
 12. Építkezni bárhol lehet, és bámikor rövid idő alatt, viszont a Ligethez hasonló közparkot pótolni nem lehet csak úgy hirtelen, hiszen évtizedekbe kerül, míg megnőnek a fák.
 13. Már most több mint 185 nap egy évben azon napok száma, amikor Budapesten a légszennyezettség meghaladja az egészségügyi határértéket.
 14. Már most hiányzik 3000 fa a belvárosból! Pl. éppen a Ligettel szomszédos, a város központja felé eső egyik zöldszegény kerületben, Erzsébetvárosban, csak 0,4 m² (!) zöldfelület jut egy főre.
 15. Jóval több fát kell kivágni, mint amennyi a tervezett épületek alapterületein belül helyezkedik el, mert felvonulási területekre, a gépek és közművek számára is helyre van szükség.
 16. Tulajdonképpen megszűnik a Városliget, hiszen semmi sem garantálja, hogy ne épüljenek a Liget-projekt után is még újabb épületek a Ligetbe.
 17. Elvesztette köztulajdon jellegét. A fentiek alapján kimondható, hogy a gyakorlatban egy közpark kisajátításáról van szó, azaz furfangos módszerekkel köztulajdont kaparintott meg, és saját céljaira használ egy kedvezményezett érdekcsoport.

A fentieket összegezve kimondhatjuk, hogy a Liget-projekt egy olyan beruházás, amelyet közparkban, közpénzből, a közérdek ellen, egy kedvezményezetti kör privát érdekeit és a kormány politikai céljait előnyben részesítve, szakmaiatlan módon, agresszív eszközökkel akarnak megvalósítani, amely ráadásul természetkárosítással és Budapest élhetőségének romlásával jár. (via Ligetvédők)

P.s.: A beépítés első két éve itt olvasható; külön érdekesek az ábrák.

***

Két szempont van. Hamis az a baloldalon közvélekedésnek mondható egyszerűsítés, hogy kormányfőnk bűnszövetkezetének egyetlen célja a lopás maximálása és ezzel „nemzeti burzsoázia” kialakítása. Ez a cél másodlagos; mondhatnók, menet közben jött elő. „A fiúk” (kiváltképpen maga Magyarbasi) ugyanis hatalmas küldetéstudattal indultak pusztító útjukra — abban a hitben, hogy nemcsak lerombolják a „múlt” szimbolikusnak tekintett értékeit, de olyanokat állítanak helyükbe, amelyeket a hálás utókor az ő nevükhöz kapcsoland. A cél tehát kettős, és a lopásnál lehet, hogy még fontosabb is az önfényezés. (via Fügedi Ubul)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.