Sorban kapják az idézést

Közlekedési szabálysértésért idézik be egy a rabszolgatörvény ellen tiltakozó spontán, nagyjából ezer fős vonulás igazoltatott résztvevőit.

Elkezdte beidézni a rendőrség azokat a tüntetőket, akiket a rabszolgatörvény elleni, tavaly december 13-i demonstráción igazoltattak. Ugyan még nem mindenkihez, de többek postaládájába már megérkezett a hivatalos papír. Mint egyikük egy közösségi oldalon írja: közlekedési szabálysértés miatt kíváncsiak rá a hatóságok, idézését pedig annak a tüntetésnek a dátumával kapta, melyet felszólítás nélkül kergettek szét a rendőrök, és mely után kamerába mondatták a résztvevőkkel adataikat.

Aznap mintegy ezer ember vonult a Budapesten bejelentett tüntetés hivatalos vége után, spontán módon, a Nyugati tér környékén. Előbb körbezárták a békés tömeget a rendőrök, majd mikor – egy éjszakai busz türelmetlen sofőrjének hála – kiszabadultak, a helyszíni erők taktikát változtattak, és a Király utca magasságában csoportokra szakították szét a tüntető- ket, és így körbezárhatták őket.

A “rendőri zsilipbe” szorult demonstrálókat csak azután engedték szabadon, hogy azok kamerába mondták adataikat. Ilyen adatfelvételt azonban semmilyen jogszabály nem ír elő vagy tesz lehetővé, mint ahogy az is meghökkentő, hogy egy vonulás résztvevőit a KRESZ alapján akarják megbüntetni.

Nem a mostani az első ilyen: 2018 márciusában diáktüntetőket és újságírókat ugyanilyen körülmények között 50 ezres bírságokkal sújtottak a közlekedési szabályok be nem tartására hivatkozva. A TASZ szakértője akkor azt mondta: szó sincs arról, hogy egy tüntetés hivatalos befejezése után ne lehetne tovább tüntetni, és az ne élvezné a gyülekezési jog védelmét. A hatóságoknak fel kellett volna ismernie, hogy továbbra is a gyülekezési jog védelmi körébe tartozó esemény zajlik.

Decemberben több alkalommal is úgy tűnt, jogsértő eszközöket alkalmaz a rendőrség a rabszolgatörvény ellen tüntetőkkel szemben. Például több demonstráción, többször is felszólítás nélkül vetettek be könnygázt. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.