A nemzet ganajtúrói

Ez most mi volt? – kérdezi a döbbent rendőr. 
Sajnos ez a legjobb kérdés. (Török Gábor)

Írhattam volna kis szorgos szkarabeuszt is, de nem volt kedvem, annál most dühösebb vagyok. Merthogy az évi százmilliárd forint közpénzből működő MTVA épületében töltött éjszaka után reggel az ellenzéki képviselőket – minden tiszteletem az övék – a biztonsági őrök (egy cég civil alkalmazottjai!) erőszakkal távolították el az épületből. A házon belül négyen rángatták, többször földre vitték Hadházy Ákost, majd végül a bejárat felé taszigálva a segítségére siető Szél Bernadettel együtt kidobták az épületből.

Ebben a képben minden benne van (Fotó: Bődey János / Index)

Mindezt több kivezényelt rendőr is végignézte, szó nélkül. Pontosabban azzal pár szóval, amit Török Gábor is idézett, és amely az fb-oldalára feltett videó végén is elhangzik.

Gondolom a rendőrök (…azóta…) már leteperték az erőszakoskodó biztonsági őröket, és már épp az édesanyjuk meg az ügyvédjük se tudja, hol vannak fogvatartva. Már csak azért is, mert az elmúlt néhány napban a könnyeik feláztatták a facebookot, hogy ők csak a rendet védik, és most mé’ utálja őket ezért mindenki. (via Facebook)

Nehéz-Posony Márton ügyvéd is írt az Facebook oldalára egy rövid jogi szakvéleményt a történtekhez, szépen pontokba szedve.

  • A vagyonőrök nem hivatalos személyek, egy magáncég alkalmazottai.
  • A rájuk vonatkozó törvény szerint arányos testi erővel megakadályozhatják a védett intézménybe történő jogtalan behatolást, illetve a behatolót eltávolíthatják.
  • Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő az igazolványa birtokában bármely közintézménybe beléphet, csak a működését nem akadályozhatja aránytalan mértékben.
  • Az országgyűlési képviselőkkel szemben ezért az adott esetben nem volt helye semmilyen erőszak alkalmazásának.
  • Az országgyűlési képviselő viszont hivatalos személy.
  • A Btk. 310. § szerint aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el (mindhárom minősítő körülmény fennáll).

Ezzel szemben a magyar rendőrség az épületen kívül mozdulatlanul asszisztált a történésekhez, és a cikk írásának pillanatában még nem tudják, mit is kellene tenniük ebben az ügyben. Ugyanarról a rendőrségről beszélünk, amelyik a tüntetések kapcsán napok óta arról magyaráz, hogy nekik a parlament és a képviselők biztonságát kell szavatolniuk, és akkor lépnek fel erőszakot alkalmazva, ha azt tapasztalják, hogy a megmozdulás elvesztette békés jellegét. (via Kolozsvári Szalonna)

Summa summarum, az ami reggel az MTVA-nál történt, tökéletes látlelet arról, ahogy a Fidesz Magyarországa ma működik. Itt tartunk, ilyenné tették az országot az elmúlt nyolc évben. De lesznek még ezek a biztonsági őrök és a megbízóik a vádlottak padján. Ez tuti. (És a címben nem csak, ill. nem elsősorban a biztonsági őrökre kívántam utalni…)

P.s: Ezt az öt pontot akarják az ellenzékiek beolvastatni a köztévében.

***

A belügyből irányíthatják az MTVA-székház fegyveres őreit – A Belügyminisztériumból (BM), az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök. Ez egyben azt is jelenti, hogy az, ami történt, a BM utasítására történhetett. Egyúttal azt is jelenti, hogy az őrségnek azt kell tennie, amire a BM utasítja őt. Életszerűtlen, hogy egy ilyen helyzetben, amely vasárnap este előállt, az őrség parancsnoka ne vette volna fel a kapcsolatot a belüggyel. (via Index)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.