Kispál: Építési engedély?

A Népszava pénteki számában ír arról, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szóban kihirdetett ítélete hatályon kívül helyezte a leendő – Néprajzi Múzeumnak csúfolt – városligeti konferenciaközpont építési engedélyét. (Ez az, amelynek az alapozásához az év elején kiástak a Dózsa György úton egy marha nagy gödröt, és ahol azóta is túrnak, fúrnak – s próbálnak lenyomni a torkunkon egy böhöm nagy kortárs épületet.)

Garay Klára lapnak elmondta, hogy egy hónapon belül írásban is megkapják az ítéletét. Amikor ez megtörténik, az új Néprajzi Múzeum építésével mindaddig le kell állni a Vá- rosligetnél, amíg az új eljárásban elbírálják a kérelmet. Tájékoztatása szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot.

Értesülésünkre és cikkünkre közleményben reagált a Városliget Zrt.: ebben azt hangsúlyozzák, hogy eredeti ütemezésnek megfelelően folytatódik a Néprajzi Múzeum építése, nem lesz semmilyen leállás. (via Népszava)

A jogállam dicsérete! A Betonkeverő Zrt. nyilatkozott, hogy a bíróság ítélete nem lassítja a munkálatokat. Értjük. Ha mi, mint állampolgár építkezünk, akkor sem akadályoz bennünket, ha nem érvényes az építési engedélyünk. (via A Városliget barátai)

P.s.: Ha valaki esetleg nem lenne képben: a Néprajzi Múzeum oda épül(ne), ahol eddig soha nem volt épület. Ez volt a park történeti főbejárata, a Rondó, amit most végképp tönkreten- ni kívánnak. Azoknak pedig, akik esetleg elhinnék, hogy itt tényleg múzeum épül(ne), itt van néhány tény. A Városliget beépítésének első két éve pedig itt olvasható; külön érdekesek az ábrák.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Az építkezés előkészítése már eddig is vagyonokat vitt el: jelentős drágulás után az épüle- tet 1,8 milliárd forintért tervezték meg, az előkészítő földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végzi 2,5 milliárd forintért. A Közbeszer- zési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció alapján az is eldőlt, ki húzza fel a félig föld alatt lévő épületet: a múzeum és a látogatóközpont felépítését 25 milliárd 970 Ft-ért a ZÁÉV Zrt.-re bízzák.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.