Menesztették a BKK vezérét

Dabóczi Kálmánnak a közel negyvenmilliárd forintos elektromos jegyrendszer bedőlése miatt kell távoznia. Megnyirbálják Szeneczei Balázs főpolgármester-helyettes jogkörét is. Tarlós a kezét mossa.

Felmentette pozíciójából Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérét Tarlós István főpolgármester – derül ki a városháza közleményéből. A menesztések oka csak nehezen hámozható ki a városháza sajátos magyarsággal írt közleményéből:

“A BKK részéről a kivitelezési bonyodalom súlyának elhúzódó téves értelmezése, ill. szofisztikus magyarázatai folytán mára semmiképp sem indokolható időveszteség következményeként az illetékes, BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes feladata a jövőben a városüzemeltetésre korlátozódik.”

Lefordítva: mint azt a Bagdy Gábor főpolgármester helyettes tegnapi közleményében leszö- gezte, ő és Tarlós István főpolgármester „nem tudtak” a RIGO rendszer körüli problémákról, mivel azt elhallgatták előlük. Dabóczi menesztésén túl ezért Szeneczey Balázs főpolgármes- terhelyettestől – ő volt a BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes – elveszik az elektronikus jegyrendszer beruházás felügyeletét és azt Bagdy Gábor kapja most meg.

A városháza tegnap esti közleményében úgy fogalmazott a várost nem érte kár az ügyben.

Ez azonban, mint írtuk erősen sántít mivel már 6,3 milliárdot kifizettek az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott német cégnek, amellyel azonban a BKK a napokban szerződést bontott, arra hivatkozva, hogy a cég nem biztosította a bankgaranciához szük- séges feltételeket. Egyelőre így rejtélyes, hogy tarlósék közleménye szerint ez miért nem lenne kár.

UPDATE

Közleményt adott ki a BKK igazgatótanácsi elnöke, Szegvári Péter, aki szerint azért nem érte kár a fővárost, mivel a Scheidt & Bachmann GmbH által leszállított hardvereszközök továbbra is a főváros rendelkezésére állnak, és ebből kiépíthető a rendszer.

„A tervezett 7 elemből 3 határidőben és a tervezett költségek figyelembe vételével megvalósult” – fogalmaz Szegvári Péter közleménye – „Ezek az elemek a hatályos szállítói szerződés alapján készültek és megfelelően felhasználhatók a projekt tovább folytatásához.”

A BKK igazgatóság egyben kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködésével kezdődjenek tárgyalások a kormányzati szervekkel az AFC projektnek az országos rendszerekbe történő jövőbeni integrálása lehetőségéről.

A Tarlós István régi bizalmasaként ismert Szegvári Péter közleménye úgy fogalmaz: a sajtóhírekkel ellentétben az Igazgatóság elnöke – azaz ő, Szegvári Péter – „közvetlenül nem adott rendszeres jelentést az adott ügyben a főpolgármester számára.”

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.