Gruevszki-ügy

Politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. Facebook posztjában megtett bejelentését követően kiderült a többi között az is, hogy Szkopjéban elfogató parancsot adtak ki ellene, miután meg kellett volna kezdenie két éves, korrupció miatt rá kiszabott börtönbüntetésének a letöltését, de az erről szóló döntést nem tudták kikézbesíteni, sehol nem találták őt. A 2006 és 2016 között kormányfőként Macedóniát irányító, Moszkva által támogatott, Orbán Viktorral jó viszont ápoló  politikus a legutóbbi választásokon vereséget szenvedett.

Magyarországi tartózkodása számos kérdést vet fel. Az első is ezek között: hogyan lépheti át az országhatárt érvényes útiokmány nélkül egy külföldi állampolgár?

„Sehogy” – reagált megkeresésünkre Harangozó Tamás. Mint kifejtette: lehet modellezni a helyzetet: megérkezik a határra egy fekete autó, a benne ülő Gruevszki odahívatja a kis határőrrel a főnökét, akivel közli, hogy ő a volt macedón miniszterelnök, Orbán Viktor jó barátja, s beszélni akar valaki magas rangú kormányzati emberrel…az ügyről perceken belül értesült Pintér Sándor belügyminiszter. Utána ki és milyen úton utasította a határőrt, hogy beengedje az országba az útlevél nélküli külföldi Gruevszkit? Erről is be kellene mielőbb számolnia Pintér Sándornak – szögezte le Harangozó. Aki szerint van egy másik – persze kevésbé hihető – lehetőség is: a szolgálatot teljesítő határőr a hatályos magyar törvényeket megsértve önhatalmúlag engedte be az országba a politikust, de ebben az esetben is el kell számolni az üggyel Pintérnek. Harangozó szerint mindez felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

„A jelenlegi információink szerint teljesen törvénysértő módon tartózkodik Magyarországon a politikus, aki a jelenlegi magyar kormány által is biztonságos harmadik országból jött ide” – közölte, mint mondta, a jog alapján három lehetséges megoldás létezett volna: vagy vissza- fordítják a határról, vagy menedékjogot kér, s ekkor a tranzitzónába viszik, vagy fogdába ültetik mindaddig, amíg meg nem érkeznek a hivatalos kiadatási papírok Macedóniából, amelyek alapján ki kell őt adni.

Hasonlóan látja a helyzetet Judith Sargentini is, aki tweetjében kifejti, hogy a kérdés az, vajon a magyar hatóságok betartják-e a törvényeket és Gruevszkit menekültstátusz iránti kérelemre kötelezik és tranzitzónába viszik, vagy elutasítják, hiszen biztonságosnak deklarált országból jött. Vagy valami más megoldást találnak?

Felmerül az is, mi fog történni Gruevszkivel, s annak milyen politikai implikációi lehetnek. Harangozó szerint akármi is lesz, az nagyon sokat el fog árulni Orbán Viktor és a Fidesz-kormány valódi külpolitikai helyzetéről. „Ha egy sokak által ismert magánrepülőgépen véletlenül Moszva felé veszi az irányt a Putyin-barát Gruevszki, akkor azzal Orbán beismeri, hogy Putyin Oroszországának a kitartottja” – fogalmazott Harangozó.

Kérdésünkre, hogy egy NATO- és EU-tagország vezetője meddig feszítheti a már amúgy is feszült húrt, a szocialista politikus kifejtette: Orbán kizárólag az erőből ért, s amíg nem kapja meg az egyértelműen piros jelzést elsősorban saját politikai családjától és a partnereitől, addig előre fog menni. „Milyen következményei voltak eddig bármi olyan lépésének, amivel felrúgta a közös szabályokat” – tette fel a költői kérdést. Hozzátette: az a probléma, hogy ez már nem csak politikai kérdés, hanem biztonsági és nemzetbiztonsági is. „Magyar ellenzéki képviselőként beleszólni ebbe nem tudok, csak nézem, hogy meddig lehet ezt játszani egy szövetségi rendszeren belül” – szögezte le.

Így látja a Helsinki Bizottság

A témában egyébként hasonló kérdéseket feszeget a Helsinki Bizottság blogja, amely több érdekes megállapítást tesz. Azt fejti ki például, hogy „ha – mint a hírek mondják – nincsen érvényes útiokmánya, mivel macedón személyivel szabályosan nem lehet a magyar határon átlépni, akkor a drákói hazai szabályok és gyakorlat szerint a tranzitzónában volna a helye, ahova csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be”. Ha egy „mezei” macedón kérne valamilyen csoda folytán nálunk védelmet, esélyei a nullához közelítenének – írják a szakértők, megválaszolva azt a kérdést is, hogy ki lehet-e kerülne a „normál” menedékjogi eljárást:

„A belügyminiszternek is jogában áll a menedékjogi védelmet megállapítani, a hatóságnak nem kell feltétlenül a „rendes” menedékjogi eljárást lefolytatnia. De ha van kizáró ok, akkor még Pintér Sándor sem teheti meg, hogy a jogszabályokkal szemben kénye-kedve szerint döntsön. A kétéves börtönbüntetés például nem automatikus kizáró ok. Ha Szerbián keresztül jött volna mégiscsak, akkor a hivatal ugyan alkalmazhatná az Alaptörvény rendelkezését, miszerint „nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve”, de az eljárásban megállapíthatják, hogy Szerbia az ő esetében mégsem az.

„Érdeklődéssel várjuk, Nikola Gruevszki esetében mi fog majd történni” – írja a Helsinki Bizottság, s hasonló mondattal zárta a Sztárklikkel folytatott beszélgetést Harangozó Tamás is.

Szerző: NVZS

(Forrás: Sztárklikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.