Nem élhetünk Handó nélkül

Nem, mert nem hagyja. Mert mindig van valami zajlás körülötte, és mert – mindannyiunk bánatára – akarata még szorgalommal is párosul. Röviden a hír, ami a mostani apropót adja: Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke olyan törvényjavaslattal rukkolt elő az őt felügyelni hivatott Országos Bírói Tanács átalakítására, amely szerint az ő kinevezettjei ellenőriznék az ő munkáját. Ügyes. Mindezt megírta egy hete az azonnali.hu-n Bakó Bea, aki egyúttal el is magyarázza, hogy miért is gáz ez az egész.

De Dr. Sándor Zsuzsa* sem ment el a dolog mellett szó nélkül, Handó és a spanyolviasz címmel ő is megírta erről a „zseniális” ötletről a cseppet sem hízelgő véleményét.

Mert mit javasol most a demokrácia nyomait is elszántan üldöző Főnéni? Módosítsák úgy a törvényt, hogy a jelenlegi Országos Bírói Tanács (OBT) – ami a bírósági igazgatás egyetlen, a bírák által demokratikusan megválasztott intézménye, és amelynek feladata, hogy felügyelje az OBH elnökét – szóval e helyett alkossanak egy 26 fős – amúgy aligha működőképes – testületet, melynek tagjaivá – a Kúria elnökén kívül – minden törvényszék és ítélőtábla egyetlen bírót delegálhatna.

Lássuk be, Handó szempontjából az ötlet dermesztően zseniális. Nyilván el tudná érni, hogy az az egyetlen bíró az adott bíróság elnöke, vagy legalábbis elnökhelyettese legyen. Azok az elnökök, akiket ő nevezett ki, akik minden szempontból tőle függenek, akik fölött fegyelmi jogkört gyakorol, és akiket éppen ezért kordában tud tartani. Ennek eredményét jól láttuk már a nemrég tartott „elnöki értekezleten” is (a törvényben nem létező jogintézmény), ahol ez a tisztes társaság – minden erre irányuló felhatalmazás nélkül – „a bírák nevében” felszólította a jelenlegi, törvényesen működő OBT tagjait, hogy mondjanak le.

Az OBT a saját honlapján nálam sokkal precízebben és részletesebben elemzi a Handó féle törvénymódosítási javaslat „hibáit” (nevezzük eufemisztikusan csak hibáknak), de egyúttal le is leplezi a javaslat igazi célját: „ebben az OBH elnöke sajnálatos módon éppen a bírói önigazgatás meggyengítésére és saját hatalmának megerősítésére fogal- mazott meg javaslatokat, noha az előterjesztésnek „az OBT törvényes működésének biztosítása” címet adta”.

A szándék világos. A kérdés már csak az: vajon Handó partizán jellegű magánakciójáról vagy Fidesz-megrendelés teljesítéséről van-e szó.

A teljes írást meg tessék elolvasni a JogÁsz-blogon. És ha már arrafelé tetszetek járni, a korábbi – október 21-én, a hajléktalanok törvényi vegzálásáról íródott – Emberségből elég- telen c. posztot is erősen ajánljuk mindenki figyelmébe.

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Negyedik nekifutásra csak sikerült a Fidesz-parlamentnek megalkotnia a legszemetebb, legembertelenebb, leggyalázatosabb törvényt. Igaz, kellett hozzá egy barba-trükk, de megoldották. Már 2011-ben is megpróbálták kriminalizálni a legszerencsétlenebb emberek utcán lakását, és már akkor is úgy, hogy szabálysértéssé nyilvánították a hajléktalanságot. Ez akkor azért nem sikerült, mert az Alkotmánybíróság 2012-ben alkotmányellenesnek nyilvání- totta és megsemmisítette ezt a törvényi rendelkezést. (JogÁsz blog, dr. Sándor Zsuzsa)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.