Parlament: Cinikus volt Orbán

Orbán Viktor másra hagyta a piszkos munkát: a parlamentben nem ő, hanem Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hazaárulózta le azokat az ellenzéki képviselőket, akik megszavazták a Sargentini-jelentést. Ő csak Leónidasz spártai király átkát szórta a fejükre: “élj örökké”, ezt üzente nekik. Megvolt az első jelentős Gyurcsány–Orbán-csörte is, a DK elnöke Orbán szemébe vágta, hogy diktátor.

Tovább titkolózik Orbán Viktor: az őszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában egy szót sem szólt arról, milyen jelentős változások várhatók ősszel. Ezt még Tusnádfürdőn lebegtette be, de azóta sem tudni erről semmit. Azt mondta, a közeljövő két legfontosabb témája:

  • a demográfia (a családtámogatásról hamarosan nemzeti konzultáció indul, amely megalapozza a további intézkedéseket)
  • és az európai politika, vagyis a bevándorlás kérdése.

Utóbbiról beszélt jóval többet, de újdonságot igazán nem mondott. Azzal kezdte: épp itt az ideje már, hogy távozzon a jelenlegi politikai elit, szerinte most az unióban nem pártok, hanem bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek csapnak össze, a bevándorlásellenes országokat – ide sorolta Magyarország mellett Lengyelországot, Ausztriát és Olaszországot – folyamatosan támadják.

Fenntartotta, hogy a Sargentini-jelentést is ezen az alapon kell értelmezni, azt “abszurd hazugsággyűjteménynek tartja”, ahogy nem hagyta ki azt a korábban elmondott véleményét sem,

a modern antiszemitizmus központja Brüsszel, onnan pénzelik az Izrael-ellenes lépéseket.

Azt mondta, a jelentés ellen lépéseket tesz a kormány – azonban erről sem árult el részleteket. Kitart amellett, hogy az EU el akarja venni a határvédelmet Magyarországtól, hogy migránsokat engedjen be, vagyis valójában menedzselni akarja a migrációt, de

hazánk nem átjáróház és nem menekülttábor.

Azzal is érvelt, hogy a magyar határt védők nem csak profik, de hazafiak is, ami nagy tapsot kapott a házban. Orbánt semmi sem tántorítja el véleményétől: a házban Gyöngyösi Márton jobbikos politikus próbálta helyretenni a vitában – sikertelenül –, de az Európai Bizottsági is hiába mondta korábban, a miniszterlelnök által emlegetett “zsoldosok” a magyar hatóságnak alárendelve dolgoznának.

Az ellenzék és a kormányoldal hosszan vitázott azon, hogy Magyarországot (kormányoldal) vagy a magyar kormányt (ellenzék) ítélte-e el a jelentés, de ahogy várható volt, nem sikerült a másikat meggyőzni. Orbán ezt a vitát gyermekdednek tartja, szerinte egyértelmű, hogy Magyarországról szól a jelentés.

Eljött Gyurcsány Ferenc nagy napja

A frakcióvezetői felszólalásokat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök uralta, aki ugyan nem először csapott össze Orbánnal a házban, de most először vágta a szemébe, hogy diktátor. Ezt zárszónak tartogatta, de már a nyitás sem volt gyenge:

Akinek téveszméi vannak, és Napóleonnak, macskának, Magyarországnak képzeli magát, azt a köz és orvosi nyelv tudathasadásosnak hívja. Ilyen tudathasadása van a kormánynak. Kezeltetni kellene magukat.

A folytatásban is pikírt, kioktató hangnemben beszélt Orbánnal, kormányfő urazta, többször gyávázta is a kormányt, amely szerinte elbújik a felelősség elől, mikor azt állítja, a Sargentini-jelentés a bevándorlás miatt ítélte el a kormányt. Erről csak egy kérdés szólt, a kormány viszont 12 pontban bukott el. Szerinte Horthy köré kultuszt építeni ugyanúgy antiszemitizmusnak minősül, mint nyíltan eltűrni azt.

Kövér Gyurcsányt küldi orvoshoz

Kövér László házelnök vágott vissza elsőként Gyurcsánynak:

ami a kezeltetésre vonatkozó igényt illeti, ingoványos talajra tévedt, nem biztos, hogy szerencsés.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté lényegében végig Gyurcsánnyal volt elfoglalva, felemlegette, hogy pont ma 12 éve szivárgott ki az őszödi beszéd, Gyurcsány kilövette tüntetők szemét, ő azért vádolja antiszemitizmussal Gyurcsányt, mert az Apró-villában él. Ezzel Orbán is egyetértett. Szerinte Gyurcsánynak nincs morális alapja a kormányt bírálni. Harrach megelégszik azzal, hogy a “nemzet nagy komikusának” nevezi Gyurcsányt, és örül jelenlétének a házban, mert így legalább személyesen gratulálhat neki az őszödi beszéd kiszivárgásának évfordulóján.

Harrach nem csak másodhegedűs volt

Orbán Viktor miniszterelnök nem tette meg azt a szívességet az ellenzéknek, hogy lehazaárulózza a parlamentben azokat a képviselőket, akik megszavazták az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentést, megtette ezt helyette Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: miután a jelentés elfogadásának következményei az országot sújtják, így az ország ellen irányul a jelentés, annak megszavazása pedig ebből kifolyólag hazaárulás.

Orbán szelídebb hangot ütött meg: hiába gyűlöli jobban az ellenzék őt, mint amennyire szereti hazáját, azt kéri tőlük, sose szavazzanak az ország ellen. Árulózás helyett Leónidasz király átkával beéri: “élj örökké” – üzeni az igennel szavazóknak. Bár egy finom utalást elejtett: a folyamatosan árulózó Szabó Tímea (Párbeszéd) figyelmét felhívta arra, ő nem ejtette ki száján az áruló szót, “nem lehet, hogy ez freudi elszólás volt?”.

A cinikus Orbán sem maradt el

A miniszterelnöki felszólalásra válaszul több ellenzéki frakcióvezető felhozta a magyarok kivándorlását, mire Orbán őket kezdte el kárhoztatni. Szerinte az ellenzék úgy beszél a külföldön dolgozó magyarokról, mintha ők valami rosszat tennének. “Ez rosszindulatú dolog és tévedés.” Az EU-s csatlakozáskor pont az volt a cél, hogy minél kevesebb akadály legyen a munkavállalók előtt. Kiáll azok mellett, akik úgy döntenek, külföldön munkát vállalnak, bármilyen okból. Szerinte ez helyes. Aki külföldön akar dolgozni, éljen a lehetőséggel, amit az EU és a kormány is megteremt.

“Miért nem bízzák a magyarokra, hogy eldöntsék, hogy ki van közöttük abban az állapotban, ki van olyan bátor, talpraesett – nem könnyű dolog az –, hogy elmegy Magyarországról idegenbe munkát vállalni akármilyen okból is. Miért akarják őket negatív fényben feltüntetni?”

A következő mondatban volt egy nyelvbotlása: azt akarta mondani, határozottan kiáll azok mellett a magyarok mellett, akik a külföldi munkavállalás mellett döntenek, ehelyett viszont azt mondta,

kiáll azok mellett a magyarok ellen,

mire nagy felzúdulással reagáltak a képviselők. Orbán azzal zárta a gondolatmenetet, hogy a külföldi munkavállalás helyes dolog.

Részletesebb beszámolót percről percre tudósításunkban olvashatnak.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.