Ki a politikával az iskolából!

A fideszes vezetés rátelepszik az iskolára, miközben az oktatás minőségét sokadrangúnak tartják – mondta a Párbeszéd társelnöke Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki szövetség újra elővenné az Oktatási Minimum programját.

Vitázni szeretne a Fidesszel a Tanítanék Mozgalom által februárban megfogalmazott, most pedig újra elővett Oktatási Minimum tervéről az MSZP és a Párbeszéd szövetsége: erről Karácsony Gergely és Tóth Gergely tartott közös beszámolót hétfőn. Mint mondták, civil szervezeteket és pártokat keresnek meg, lakossági véleményfelmérést tartanak, majd parlamenti vitára hívják a témában a Fideszt. A Tanítanék tervét februárban már elfogadta az ellenzék – kérdéses, hogy a kormánypárt egyáltalán hajlandó-e leülni velük, hiszen már az otthonápolás ügyében összehívott rendkívüli ülésre sem jöttek el.

Hogy az oktatás reformjára miért lenne szükség, arról Karácsony festett drámai képet: mint mondta, több mint egymillió gyermek, szüleik és a tanári szakma is aggodalommal kezdheti az új tanévet, mert a Fidesznek látványosan nincs oktatási politikája, és képzés helyett inkább faragni szeretnének a gyerekeken.

“Az, hogy Kásler Miklós miniszter egy egyházi iskolában tartotta az állami tanévnyitót, jelzi, hogy a kormány nem akar mindenkit felemelő oktatási rendszert, és a privilégiumokat az egyházak kapják, miközben az állami iskolahálóza lepusztul”

– hangsúlyozta Karácsony, aki szerint a Nemzeti Alaptanterv új tervezete ugyan biztató, de lényegében nem változtat az az elavult, monolit oktatási rendszeren, és lépni kell, hogy a felnövő generációk ne bukjanak el a jövő tudásalapú gazdasági rendszerében.

Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint tragikus, hogy a politika betette lábát az iskolába,  mi- niszterek beszélnek arról ünnepi tanévnyitókon, hogy nem a szülők dolga a gyermekek nevelése, jövőjük biztosítása, hanem a politikáé. Mindezt úgy, hogy a pedagógusok bérezése továbbra is kétségbeejtő, uniós összevetésben alulról a harmadik helyen áll magyar tanári fizetés, és az iskolákban is jelentős tanárhiány – tette hozzá Tóth, aki szerint a politikát egyszerűen ki kellene takarítani az oktatási intézményekből.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.