„Kivándorlási válság”

Új államtitkárságot követel az MSZP – A kormány vegyen példát azokról a vállalatokról, amelyek mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a munkavállalóikat. Ezt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Komjáthi szerint a Fidesznek „fel kell hagynia a kivándorlás támogatásával”, mivel minden olyan intézkedés, amely a munkavállalókat sújtja, a kivándorlást támogatja. Példaként a tanárok kormány általi „átverését” és a szociális szférában dolgozók „arcul köpését” említette – a szocialisták szerint a kormányzat munkavállalókat érintő intézkedései a kivándorlást ösztönzik.

Arra a kérdésre, hogy mekkora mozgástere van a magyar kormánynak elvándorlás-ügyben, ha a magyarországi és a régiós fizetések nem tudnak versenyezni a nyugat-európaiakkal, Komjáthi azt mondta: az a félmillió ember, akik a KSH szerint a kivándorlást fontolgatják, nem elsősorban a fizetésbeli különbségek, hanem a munkavállalókkal szembeni megalázó bánásmód miatt tervezi az ország elhagyását. A helyzet kezelésére az MSZP alelnöke szerint kivándorlási válság kezelő államtitkárságot kell létrehozni a Miniszterelnökségen belül.

Arra a kérdésre, hogy a szomszédos országokat ugyanúgy, sőt számos esetben komolyabban is sújtja a kivándorlás, mint Magyarországot, Komjáthi azt felelte: nagyon sok dologban példát vehetne a magyar kormány a szomszédos országokról. Ilyen többek között a devizahitelesek ügyében hozott horvátországi döntés, amely érvénytelennek nyilvánított minden, svájci frank alapú hitelszerződést.

atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.