Ez sem kormánygép

… ha sokat pofáztok, a titkosszolgálatok is elkezdenek vásárolni.
Értve vagyok? (Breyer Gábor) 

Olvasom, hogy a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében újabb gépet vásárolt a honvédség, a hivatalos magyarázat szerint a „légiszállító képesség növelésére”. A 444.hu szerint a Dassault Falcon 7X-et használtan vették meg, de az áráról sem a hadügyi tárca, sem pedig a kormány nem ad ki információt, merthogy az most is (hadi)titok.

A péntek éjszaka a kecskeméti reptéren landoló, a korábban beszerzett Airbus-gépekhez hasonlóan szürke festésű gép persze szintén „nemkormánygép”; de a kormány, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal is jogosult annak használatára. Azaz annak ellenére, hogy hon- védségi célra vásárolták, mégis csak a kormány utazgathat vele.

Emlékszünk ugye, hogy mi történt a szintén honvédségi, „nemkormánygép” Airbussal ko- rábban*? Azt bizony Orbán Viktor előbb izraeli útja során, majd montenegrói kirándulása alkalmával is igénybe vette, mint csapatszállítót.

Értem én, hogy a NATO – vagyis leginkább maga Donald Trump – komolyabb hozzájárulást kért az EU tagországoktól, de nem biztos, hogy pont erre gondoltak. Értem én, hogy fel kell fegyverkezni – vagyis nem annyira értem, de ez legyen az én bajom – viszont állami pénzen vásárolt nem kormánygépekkel nem jutunk közelebb az elviekben kitűzött cél felé. Egy luxusgép milyen formában védi meg a magyar népet a betolakodó oroszokkal migránsokkal szemben? (K. Szalonna)

Hát nem nagyszerű ez az egész?

* Július slágertémája volt, hogy Orbán Viktor és felesége egy Hungarian Air Force feliratú repülővel érkezett meg népes delegáció élén Tel-Avivba. Ez volt az az Airbus, amit határo- zottan nem kormánygépnek vett meg még tavaly a honvédség cirka 10-15 milliárd forintért (a pontos árat a mai napig nem tudni). Azóta viszont sikerült megtudni, hogy alapállásban állítólag mindkét gép teljesen egyforma, A319CJ. Eredeti konfigurációban117 utast szállít, ebből elöl 9 ülés VIP: nagyobb fotelek, bordó szín (2-2 és 2-1 elrendezésben, ha jól emlék- szem). A hátsó 3 sor kialakításánál pedig alkalmassá tették a PTU és a DE (Patient Transport Unit és Disaster Evacuation) modulok fogadására. Az előbbi sú- lyos sérültek, az utóbbi könnyebb sérültek szállítására való.

***

Vadai Ágnes az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ellenzéki tagjaként kezde- ményezi, hogy személyesen tekinthesse meg az új gépet. Az új „nem kormánygép” megte- kintése amiatt lehet érdekes, hogy milyen luxuskiegészítők szolgálják majd a legszegényebb uniós tagország köztudottan puritán miniszterelnökének kényelmét. Mint írja, „a magyarok- nak joguk van tudni, hogy miért fizetik az EU legmagasabb adóit, mire megy el a pénzük Orbán Viktor kormányzása alatt.”

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.