Tarlós István mégsem indul?

Nem kapott nagy figyelmet, pedig jelentős hír, hogy Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a „nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már nem akar még egy ciklust vállalni – tudta meg az ATV főmunkatársa városházi és kormányzati forrásból.

168 Óra is beszámolt arról, május végén egy, az Indexnek adott interjúban mondta el Tarlós, hogy Orbán Viktor miniszterelnök néhány héttel előtte felkérte, induljon el újra a 2019-es főpolgármesteri választáson. Mint mondta, a miniszterelnöknek az ország legfontosabb kérdéseiben folytatott politikájával egyetért, és ha lesz köztük megállapodás, ha nem, azt továbbra is támogatja. „Azt azonban nagyon meg kell fontolnom, hogy 70 évesen vállalok-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett egy hat és fél évre szóló elkötelezettséget” – tette hozzá a főpolgármester.

Egy ideig úgy tűnt, a kormányfő tiszteletben tartja a fővárosban a Fidesz-KDNP-nél évek óta népszerűbb Tarlós óhajait, s nem von el újabb hatásköröket a budapesti vezetéstől. Csakhogy az utóbbi napokban bebizonyosodhatott:

Orbán nem is az önkormányzati rendszert érintő törvények, továbbá a választási szabályok módosításával, hanem kerülőúton venné el a döntések jogát a budapestiektől.

Márpedig Tarlós Istvánnak az ATV értesülése szerint

nem tetszik, a Budapestért felelős államtitkárság elnevezés a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen, és az sem, hogy a fővárosi fejlesztési ügyekben nem tisztázottak a kompetenciák.

Eközben az újdonsült kancelláriaminiszter, mint megírtuk, éppen azzal hárította el a budapesti önkormányzatiság átalakítására vonatkozó parlamenti kérdést, hogy

„A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy a Budapest fejlesztéséért való kormányzati felelősség egy Minisztérium hatáskörében kifejezetten megjelenjen. A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V.22.) Korm. rendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest fejlesztésével kapcsolatos kormányzati feladatait a főpolgármesterrel együttműködve látja el. Ennek megfelelően a kormány és a főváros vezetésének szakmai együttműködése minden eddiginél szorosabb.”

Mára az is egyértelmű lehet, hogy miért is írta ezt Gulyás Gergely. A kormány ugyanis most épp megalkotná a kiemelt budapesti fejlesztések kategóriáját – legalábbis erről szóló javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes és a tervezet előadójaként Gulyás maga.

A Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról szóló jogszabályterv alapján márpedig a jövőben kiemelt budapesti fejlesztésnek számítanak azok a költségvetési vagy EU-s forrásból finanszírozott budapesti kormányzati fejlesztések, amelyeket a központi költségvetési szervek vagy állami gazdasági társaságok valósítanak meg, és amiket a kormány rendeletében kiemeltté nyilvánított.

A törvénytervezet alapján ráadásul nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem egy, a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése.

Két konkrét fejlesztést is megneveznek, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programot, valamint a Budai Vár megújítását. A tervek szerint a dél-pesti és észak-csepeli fejlesztési területen valósul meg egy atlétikai stadion a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, Xtrém néven egy szabadidőpark és egy evezősközpont, valamint a diákváros. A törvény emellett a Budai Palotanegyed és környezete megújítására is javaslatot tesz. Ahogyan a Kossuth Lajos tér törvénnyel került az Országgyűlés gondozásába, úgy ugyanezt indokolt és szükséges megtenni a budai Várnak a Dísz tértől a királyi palotáig terjedő területével is – szerepel az indoklásban.

Ráadásul az előterjesztés megalkotja a kiemelt nemzetközi sportesemény fogalmát is, ami egyértelműen arra utal, hogy a kormányfő és közege nem tett le egy olimpia esetleges megszervezéséről – akár a fővárosi lakosság döntésével szemben is.

Magyarán nemcsak a hatásági ellenőrzések, hanem az önkormányzati ás egyéb társadalmi kontroll lehetősége alól kivonná a kabinet a budapestiek közös vagyonát jelentő nagyberuházási helyszíneket, miközben állami tulajdonba vonná a ma még önkormányzati ingatlanokat is. Mindez pedig egyértelműen Tarlós István eddigi beleszólása, s egyes beruházásokat, projekteket érintő alkuhelyzete ellen tett lépés, amely nyilván a mindenkori főpolgármester és Fővárosi Önkormányzat kezét is köti.

Éppen ezért mondta Csárdi Antal országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, hogy a kabinet ezzel bünteti a fővárost a választási eredményért. Az LMP-s politikus szerint a kiemelt budapesti fejlesztésekről szól előterjesztés célja, hogy a kormány „fideszes módszertan szerint” úgy valósítson meg budapesti beruházásokat, és vonjon saját vagyonkezelésébe területeket, hogy a helyben élőket abba nem vonja be.

Csárdi kifogásolta, hogy a hétfőn beterjesztett javaslatról, amelyről várhatóan már pénteken szavaznak, a fővárosi önkormányzattal sem egyeztetett a kormány. Úgy fogalmazott: a Fidesz ezzel erőszakot tesz a jogállamon. Csárdi szerint megkezdődött Budapest megbüntetése a választási eredmény miatt. A kormány – tartva a politikai ellenállástól, amelyet a fővárosi vagyonvesztés eredményezne – a tisztességes eljárás helyett államosít, agresszíven valósítja meg elképzeléseit.

Hasonlóképp látja a Demokratikus Koalíció is, amely szerint Tarlós István – aki nyilván már hétvégén megismerte e terveket – éppen azért üzente meg a sajtóban, hogy nem indul a főpolgármester-választáson, mert a Fidesz jó előre csökkenteni készül a Főváros hatáskörét. Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője szerint a kormány így reagál arra, hogy Budapesten nincs elég Fidesz-szavazó,

a Fidesz a budapestiek felhatalmazása nélkül szerezne teljhatalmat Budapest felett a törvényjavaslattal.

A DK szerint a törvény hatályba lépésével az állampárt ráteszi a kezét a fővárosi közvagyonra, ingatlanokra és beruházásokra, ez pedig nyilvánvalóan szembemegy a fővárosi önkormányzatisággal.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.