Bízunk-e az állami intézményekben?

KSH véleménykutatással is készül a következő népszámlálásra. Az indoklás nagyon ügyfélbarátnak tűnik: nem akarnak olyan kérdésekkel terhelni minket, ami valamelyik állami nyilvántartásban megtalálható. Mindössze az kell, hogy például a név, TAJ szám, adóazonosító jel segítségével összekapcsolhatók legyenek az adataink. A véleménykutatás kérdése, ami július 22-ig tart: mit szólunk ehhez a javaslathoz?

Most is sok nyilvántartó rendszerben megvannak személyi adataink. Például a TAJ számhoz kapcsolt gyógyszertári receptjeink (milyen gyógyszert szedünk), a nemrég bevezetett Elek- tronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) (milyen panasszal melyik orvosnál voltunk, milyen vizsgálatok voltak, milyen kezelést, receptet írtak fel, és ezeket igénybe vettük-e, milyen az egészségi állapotunk) vagy az adóigazgatási, ingatlan ügyeink (vagyon, stb.). Még hosszan lehetne folytatni a példákat. Jelenleg ezek az adatok külön-külön vannak. Nem tudjuk, hogy kik, mikor, milyen célból kérik le, nézik meg. A KSH a felméréshez szeretné személyenként legyűjteni (nem tudjuk, milyen adatainkat), megígérve, hogy a statisztikai felvitelkor törlik az azonosító adatokat.

„Sajnálatos módon a társadalom nagy része bizalmatlan az állami hatóságok adatkezelését illetően, ami történelmi okokra vezethető vissza.” – mondja a KSH elnöke. Igaza van, de a bizalmatlanságnak van alapja, akkor is, ha a KSH ártatlan, mint a ma született bárány.

Találkoztunk olyan telefonhívással, ahol – ki tudja honnan vett telefonszámunk ismeretében – felhívnak, hogy reuma ellen mit ajánlanak, nyugdíjasoknak ingyenes állapotfelmérést végeznek, majd tuti kezelést ajánlanak. Vagy találkozhatunk a gyógyszertárban azzal, hogy támogatás nélküli gyógyszernél is felviszik a TAJ számot, pedig a korábban OEP, most NEAK-nak ehhez nincs köze, viszont gyógyszergyáraknak jól jön (milyen életkorú személyek, férfi, nő használja terméküket).

Hosszan lehet folytatni a sort, de megéri 10 évenként 10 perccel többet rászánni a kérdőíves felmérésre, mint adatainkat önként odaadni átláthatatlan célokra. Különösen azóta, hogy le- hetőség van a kérdőívek online kitöltésére, vagy a kérdezőbiztos által otthagyott ív nyugodt kitöltésére.

Gergely József

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.