Matricás házak

„Vannak idők, mikor menni kell, mikor feltűnik a ház falán a jel.”
(Százéves pályaudvar – Gerendás/Bródy) 

Kedden Hollik István, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szóvivője sajtótájékoztatót tartott az Amnesty International hatodik kerületi irodája előtt, majd a ház ajtajára „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragasztott. Példáját követve csütörtökön reggel az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (lásd.: IKSZ) jeltelenjei szintén egy ilyen feliratú matricát nyomtak a Népszínház u. 16. számú, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület* irodájának helyet adó épületre, mintegy megjelölve a házat.

Egy olyan házat, amellyel történt már ilyen, csak akkor nem szép piros matricával, hanem szép sárga csillaggal tették ugyanezt.

A Népszínház utca 16-ban laktunk. A ház egy kétszer hatemeletes, illetve ötemeletes kétudvaros ház, falunyi emberrel. Sok, nem túl jómódú zsidó család lakta. A németek bejövetele után, már március 21-én elhurcolták apukámat, és mint utóbb megtudtuk Mauthausenben ölték meg. Június vége felé a házat csillagos házzá nyilvánították A zsidó lakókat rendszeresen összeterelték az udvaron és a munkaképes nőket elvitték munkára – így emlékszik vissza Fabó Andrásné, a csillagoshazak.hu weboldalon a vészkorszakra. 

Régen csillag, most matrica. Aljasok vagytok ti, nem keresztények.

a Szerk.

P.s.: Ezután mi jön ifjú kereszténydemokraták? Megjelölitek a nem rátok szavazók házait, lakásait? Vagy azt már magunknak kell megtennünk?

*A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több mint 20 éve támogatja a Magyarországon élő külföldiek társadalmi integrációját. Az Egyesület azokat a menekülteket segíti, akik átjutottak a magyar menekültügyi rendszeren, azaz a Menedék munkája nem valamiféle embercsempészet és az illegális bevándorlás támogatása, hanem a már a magyar kormány által elismert menedékkérők beilleszkedésének segítése. Olyan emberekkel foglalkoznak, akiket maga a kormány engedett be Magyarországra, és akik teljesen legálisan tartózkodnak az országban.

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.