Gránitszilárd kampányfüzet

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülése után a Sztárklikknek a „gránitszilárdságú” alaptörvény legújabb, minden korábbinál sebesebb módosítása kapcsán elmondta: sok mindent elmond a Fideszről, hogy egy módosító javaslatba sikerült berakni a keresztény kultúra védelmét, és a hajléktalanság betiltását.

Azt persze a szocialisták sem vitatják: a hajléktalansággal valamit kezdeni kell, ám szerintük az utcára került emberek esetében az minden, csak nem keresztényi hozzáállás, hogy a fedélhez való jogot nem biztosítja az alkotmány, erre pusztán “törekednie kell az állam- nak”. Ráadásul ezt a feladatot is az önkormányzatokra hárítja ma az állam, akiknek amúgy sincs semmire pénzük.

Az életvitelszerű utcán lakást be lehet tiltani, csak hova fognak kerülni ezek az emberek? Az állami börtönökbe mennek majd évi 2,5 millió forintért? Mi lesz azokkal a családokkal, akik a kilakoltatási moratórium eltörlése miatt az elmúlt hetekben kerültek utcára? Ők is mennek majd a börtönbe? – tett fel kettőt azok közül a kérdésekből, amiket a rendkívül körültekin- tően eljáró kormánypártok finoman szólva is nyitva hagytak ezzel a módosítással.

Arra, hogy miért pont most és így került elő ez a hajléktalan-téma, Harangozó úgy válaszolt: nyilván azért, mert időközi önkormányzati választások lesznek Budapesten, például a VIII. kerületben. A szocialista politikus szerint „gusztustalan, hogy ezek miatt képesek totál ne- vetségessé tenni az alkotmányt”, kvázi fideszes kampányfüzetté silányítani az alaptörvényt.

Ezután pedig, hogy most egy éjszaka alatt puccszerűen átírták az alkotmányt, a jövőben ugyanígy módosíthatnak benne bármit, ugyanígy az emberek képébe röhögve. Holnap pél- dául akár az első éjszaka jogát is beleírhatják, vagy azt, hogy Magyarországon legközelebb 2030-ban lesznek országgyűlési választások.

Ezt kell látnia mindenkinek – hívta fel a figyelmet a kontroll nélküli kormányzás legalapve- tőbb veszélyére Harangozó Tamás. A törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége által ma jóváhagyott módosító javaslatokról szerdán szavaz a parlament, ám ott már újabb módosításra nem lesz lehetőség, csak az igen vagy a nem gomb megnyomására.

Nyilván a kétharmados kormánypárti többség szó nélkül elfogadja a jogállamban elfogadha- tatlan módon történt alkotmánymódosítást. Ahogy az is biztos: ezek után valami másfajta nyomásgyakorlásra, demokratikus hatalmi kontroll megteremtésére lesz szükség Magyar- országon.

Szerző: Kátai B. Zsolt
(Forrás: Sztárklikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.