Állítólag előrébb hoznák

A Fideszben állítólag olyan terven dolgoznak, ami alapján előrehoznák a 2019 őszén esedékes önkormányzati választást, és összevonnák azt a szintén 2019-ben, de korábban, májusban esedékes európai parlamenti képviselőválasztással – értesült a Zoom.hu. A portál azt írja, az összevonás egyetlen lehetséges módja, ha az önkormányzati voksolást hozzák előbbre, nem pedig az EP-választást tolják későbbre. Arról ugyanis, hogy az EP-ben kik képviseljék az adott tagállamot, fix időpontban, ötévente kell választást tartani. A brüsszeli javaslat szerint a jövő évi választásokat május 23. és 26. között kell rendezni, de ezen belül a tagállamok maguk dönthetnek annak dátumáról.

Az ötévente esedékes önkormányzati választásokat mindig októberben rendezik, ennek megváltoztatásához tehát jogszabályt kell módosítani, méghozzá kétharmadosat, magát az alaptörvényt – írja a lap.

A portál szerint

mivel az EP- és az önkormányzati voksolás éppen egy évre fog esni, így kézenfekvő lehet a csupán 5 hónap különbséggel tartott szavazások összevonása

A két választás összevonása a portál szerint létező politikai szándék, célja pedig a spórolás: két választást külön-külön lebonyolítani több milliárd forintba kerülne, így mindenképpen jelentős megtakarítás lenne elérhető. A legutóbbi EP-voksolás lebonyolítása csaknem 5 milliárd forintba, míg az önkormányzatié 5,8 milliárd forintba került.

A takarékosság azonban csak egy, a Zoom.hu szerint a háttérben sokkal inkább politikai természetű ok húzódhat meg: az így is gyenge együttműködési hajlandóságot mutató ellenzéket időszűkébe kényszerítenék ezzel.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.