OLAF: Kormány közeli csalások

Ezért nem akar csatlakozni a Fidesz az Európai Ügyészséghez – Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ma közzétett friss jelentéséből kiderül, hogy a 10 Magyarországon vizsgált ügyből 7 végződött a magyar hatóságoknak címzett ajánlással, ami a második legnagyobb szám az Unión belül – az első három tagállam között velünk együtt Románia és Lengyelország szerepel. A jelentés szerint ráadásul a 28 tagállamban lefolytatott 102 vizsgált esetből csupán négynél merült fel az Uniós támogatásokra kiírt pályázatok körüli súlyos csalás gyanúja, s ebből a legsúlyosabb éppen Magyarországon.

Ez az eset nem más, mint a miniszterelnök vejéhez köthető már jól ismert Elios-ügy. A pro- jekttel kapcsolatos közbeszerzési- és egyéb szabálytalanságok okozta kárt összesen mintegy 43,7 millió euró értékűre becsüli a Hivatal. Mindezek után nem meglepő, hogy míg a héten Hollandiával újabb tagállam jelentette be hivatalos csatlakozási szándékát az Európai Ügyészséghez, addig Magyarország továbbra sem mutat semmilyen hajlandóságot a csatla- kozásra, arra hivatkozva, hogy a magyar hatóságok is el tudják látni az Ügyészség feladatait.

A fentiekből is világosan látszik azonban, hogy nincs másról szó, minthogy a kormány közeli csalások és sikkasztások ne láthassanak napvilágot – írja közleményében Niedermüller Péter alelnök, EP képviselő.

(Forrás: Sztárklikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.