Orbán új iránymutatása

Lendvai: csapdában van Orbán lába – Van néhány probléma az Orbán Viktor által pénteken reggel meghirdetett kereszténydemokráciával – fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lendvai Ildikó. A korábbi szocialista pártelnök szerint Orbán érzi a bajt, ezért nyilatkozott többféle módon a néppárti vezetőkkel folytatott tárgyalás után.

Mostantól kereszténydemokráciát építünk – és kész – így emlékeztetett a politikus az egykori szocialista fordulatra, mert akkor ugye a szocializmus építése volt a meghir- detett program. (Lendvai a gondolatmenetét aztán a Facebookon is összefoglalta.) Arra a korra rímelve jegyezte meg: Most este van, lehet, hogy az alapjait már le is raktuk. A szocializmus alapjaival kicsit tovább tartott, de akkor még nem Orbán vezette a lerakást.

Az mondjuk nem zavar, hogy a kurzus se nem igazán keresztény szellemű, se nem demokra- ta, hiszen ez a Fidesznél is így van: se nem fiatal, se nem demokrata, se nem szövetség, hiszen nem alapul egyenrangú viszonyokon- magyarázta az MSZP egykori elnöke. Megértő volt azzal is, hogy az uniós néppárti raportot követően, melyen 2 órán át vegzálták Orbánt, és a végén nem voltak hajlandók vele közösen kiállni a sajtó elé, miért kellett bizonygatni, hogy a mi kormányunk még a néppártnál is néppártibb és kereszténydemokratább, és még véletlenül sem ám gyűlöletgerjesztő, bezárkózó, Európa-ellenes, szélsőjobbra tartó alakulat, á dehogy! Az évi 1500 milliárd forint támogatás az ugyebár mégiscsak 1500 milliárd – sorolta Lendvai.

A korábbi szocialista pártelnök emlékeztetett arra: a II. világháború után virágkorukat élő kereszténydemokrata pártok antifasiszták, a parlamentarizmus hívei és határozottan Európa- pártiak voltak. Rengeteg érdemük van az Unió létrejöttében. A politikus leginkább azt boncolgatta a beszélgetésben: mi az ördögöt jelent, hogy mi nem akármilyen, hanem “régivágású” kereszténydemokráciát építünk? Kik az “újvágásúak”, akiktől különbözni akarunk? Talán a Merkel-félék? Vagy arról van szó, hogy a demokrata Barankovics helyett inkább régebbre nyúlna vissza Orbán? A szokásos kettős beszédre mutatott rá Lendvai: a miniszterelnök szerinte befelé a régebbi kereszténydemokráciára utalt, de kifelé majd használhatja a fordulatot, mit akartok, kereszténydemokrata vagyok, mint ti.

A néppárti vezetőkkel folytatott tárgyalás után is kétféle dolgot állított Orbán, idézte fel Lendvai. Vagyis, érzi a kormányfő, hogy csapdában van a lába. Egyrészt arról beszélt, hogy kész tárgyalni a felvetett kérdésekről, majd egy nappal később már úgy fogalmazott, nekünk senki, semmilyen feltételt nem szabhat. Ez azt jelenti, hogy zavarodott, kétfelé próbál il- leszkedni. Akkor beszél így Orbán, ha tart a brüsszeli retorziótól – vélekedett Lendvai Ildikó. Ha nem aggódnak, akkor ordibálnak – tette hozzá, utalva az afrikai megállapodás megpucs- csolására. A kiszivárgott és Brüsszel által bírált javaslatokról, a bírósági átalakításokról, a Soros törvényről Lendvai azt gondolja, hogy most felsrófolja Orbán a licitet, és aztán majd abból enged annyit, amennyit kénytelen lesz visszakozni, de csak annyit.

Forrás: atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.