OBT: Hosszan sorolták

Előző posztban szóba került, hogy a BBC kishazánkban kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot, és hogy a műsorban foglalkoztak az igazságszolgáltatás helyzetével és Handó Tündével is. Nos, tegnap ülést tartott az Országos Bírói Tanács (OBT), az Országos Bírói Hivatalnak és annak elnökének, Handó Tündének ellenőrző, felügyeleti szerve. És a testület arra jutott, hogy az elnök sorozatosan törvényt sértett – írja az Index.

Az OBT januárban újult meg, és két olyan bírót is a tagjává választottak, akik korábban konfliktusba kerültek Handóval. Egyikük, Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója be is perelte az elnököt, amiért az elnök csak azt nevez ki vezetőnek, akit akar. Az ügyben pár hete született első fokú ítélet, a Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy Handó egyértelműen visszaélt hatalmával.

A szerdai ülés legfontosabb pontja az a jelentés volt, ami a bírói és bírósági vezetői pályá- zatok eredménytelenné nyilvánításával foglalkozott. Az Országos Bírói Tanácshoz a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletei intéztek kérdéseket Handó lépé- seivel kapcsolatban. Az OBT a Győri Ítélőtábla által felvetett kérdésekben megállapította, hogy az OBH elnökének gyakorlata törvénysértő volt, mert

  • indoklás nélkül nyilvánított eredménytelenné egy bírósági vezetői pályázatot,
  • nem az ügyteher csökkentésére, hanem vezetői feladatok ellátására rendelt ki egy törvényszéki vezetőt,
  • 2016-17 között az eredménytelennek nyilvánított vezetői pályázatokat követően nem intézkedett késedelem nélkül a vezetői kinevezésről.

Az OBT a Fővárosi Törvényszék által feltett kérdések esetében is megállapította, hogy Handó törvényt sértett, mert

  • nem indokolta meg a személyzeti döntéseit,
  • nem volt jele, hogy tájékoztatta volna pályázókat és a véleményező testületeket az álláspályázatokkal kapcsolatos döntéseiről,
  • a vezetői pályázatok elbírálása nem átlátható,
  • a bírói álláspályázatoknál nem állapítható meg, hogy valósak voltak-e az eredménytelenné nyilvánítás indokai.

A testület hamarosan közzéteszi a Handó vezetői gyakorlatáról szóló teljes jelentést is.

***

Az ülés előtörténetéhez tartozik, hogy április 19-én összesen öt OBT-tag lemondott, ami veszélybe sodorta a testület működőképességét. A lemondott tagok száma azóta 7-re nőtt (köztük ketten tagok, öten póttagok), valamint egy bírót időközben áthelyeztek, így az ő tagsága is megszűnt. A tagok lemondása mögött a New York Times egyenesen Handót sejt- tette, mondván, így gyengítené az őt ellenőrző testületet. A cikk egyébként arról szól, hogy kétharmados parlamenti többségével Orbán Viktor miként hajtaná a bíróságokat is az uralma alá. Az ülés az OBT honlapján megjelent beszámoló szerint Handó Tünde bejelentésével kez- dődött, aki szerint a testület működésképtelenné vált. Az OBT ülésein Handó tanácskozási joggal vesz részt. Darák Péter, a Kúria elnöke viszont a tagja a testületnek, és ő Handónak ellentmondva azt közölte, hogy szerinte a testület így is működőképes, de majd új póttago- kat kell választani. (via Index)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.