Sétafika – Damjanich utca

A Regnum Marianum kápolna 1902-ben épült a Damjanich u. 50. számú ház udvarán. „Szeretném a világba kürtölni, hogy hallja meg mindenki […], hogy a budapesti középiskolák ifjúságának, az ifjúság buzgalmának és vallásosságának van már egy központja Budapesten, a Damjanich utcának 50. számú házában.” (dr. Prohászka Ottokár és Emődi László: A Regnum Marianum története 1900-1970)

A házra ráfért a felújítás, ezért az utca lakói örömmel láttuk néhány évvel ezelőtt a munká- latok megkezdését. Természetes, hogy a felvonulás némi kellemetlenséggel is jár, a Dózsa György út felé a Damjanich utca páros oldalán haladva kerülni kell a felhúzott kerítést és az utcaképet sem javítja az építőanyag- és sitt halmok látványa – de valamit valamiért. Sajnos, szemben a legtöbb hasonló beruházással, semmilyen információ nincs a befejezés várható időpontjáról.

Mára azonban a türelem fogytán: nem értjük, hogy egyetlen épület felújítása – tehát nem egy új városnegyed építése – vajon miért tart ilyen soká?

Eszünkbe jut egy idevágó pesti mondás: a lassú munkához idő kell!

(Több kép, nagyobb méretben itt nézhető meg.)

Demeter Tamás

Ps.: Az 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus bérház földszintjének jobb oldalán most – ki tudja milyen megfontolásból – egy újabb bejáratot nyitottak.

Ezen a korábbi felvételen jól látszik, hogy ott egy – a másik oldal tükörképeként – szintén egy íves záródású, díszes ablak volt. Hát most már nincs…

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.