Teli volt a Kossuth tér

Rengeteg embert mozgatott meg a múlt heti választás utáni első kormányellenes tüntetés. A tömeg az Operánál gyülekezett, innen indultak át az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre. A több tízezres becsléssel nagyon nem lőhetünk mellé, de a tömeg nagyságát az jelzi igazán, hogy a Kossuth tér már nagyjából megtelt, amikor a menet vége még mindig az Operánál tartott.

A Kossuth téren aztán többen is beszédet tartottak. A korábbi tüntetésekkel ellentétben most – a kormányellenességen túl – volt konkrét üzenet is: új választást, teljes ellenzéki összefogást és együttműködést kezdeményeztek és követeltek a felszólalók, akik jövő szombatra újra tüntetést hirdettek.

A beszédek összesen körülbelül 50 percig tartottak, utána arra kérték a tüntetőket, hogy emeljék a magasba a telefonjaikat, és ezzel is üzenjenek az ellenzéki pártoknak, hogy csak közösen van esély.  Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester – bár ott volt személyesen is – levélben üzent a tüntetőknek. Azt írta, el kell kezdeni építkezni, de nem ezzel az ellenzékkel.

A tömeg gyakran skandálta, hogy „Orbán, takarodj!”, „Viktátor!” illetve, hogy „Mi vagyunk a nép, mi vagyunk a többség!”. A tüntetés – a kormánymédia előzetes hergelése ellenére – békés volt, a tömegben az összes ellenzéki pártból voltak politikusok. Ez is egy újdonság a korábbiakhoz képest: MSZP-s, jobbikos, liberális és kiábrándult jobboldaliak is együtt tüntettek. Ott volt Vona Gábor, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Fodor Gábor, Juhász Péter is.

*Egészen különleges hangulatú, szürreális képeket hozott a szombati gigatüntetés
(hvg.hu)

Egy csomó külföldi város magyarjai is tüntettek szolidaritásból.

(Forrás: Index)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.