Friss Róbert: Lista

Hóhérok mindig, minden időben akadnak, és nem csak ezen a tájon. Olyan hóhérok, akik bármikor, bármilyen listát összeállítanak azokról, akiket a mindenkori hatalom veszélyesnek gondol önmagára nézve. A listára persze felkerül olyan is, aki nem odavaló, de apróságokra nem adunk. Ahol gyalulnak, ott hullik forgács, emlékezünk a bolsevik gyakorlatra. A kommunistákat kiátkozták, a bolsevikok újra és újra hatalomra kerülnek.

Most is akadt egy listázó hóhér, a Figyelő, amely Névsorolvasás, A spekuláns emberei címmel, Soros György fényképével illusztrálva közöl nem először névsort. Most éppen a kormányfő által kijelölt “Soros-bérenceket” nevezi meg. Mindjárt a Magyar Nemzet beszántásának szomorú másnapján akkor közöljük a véleményünket: Schmidt Mária és (a Nemzet megmentésére készülő) Ungár Péter hetilapja nem része többé a magyar sajtó- nyilvánosságnak. A tisztességnek nyoma sem maradt abban a szerkesztőségben, ahol ilyen – bármilyen – lista elkészülhet. Amelynek írói és közlői elfeledkeztek arról, hogy aki ma a listát készíti, holnap maga is valamilyen listába bezárva, szabadságától megfosztva találhatja magát.

A Figyelő mintha a listák történetére sem emlékeznék. Pedig az, aki – nem csak itt, de tekintettel a történelemre, különösképp ebben az országban – a nemzet ellenségeként kiplakátol egy zsidót, kétségkívül politikai elmebeteg. A lap ezzel legalizálta a gyűlöletet: készülhet szabadon mindenféle hóhéri lista, ahol pedig ez megtörténik, ott bárki bármikor zsidó lehet. Vagy cigány, vagy kitelepítendő sváb. Teljesen mindegy, szőke, barna, fekete, féllábú, vagy bármi másért megbélyegezhető. Ő lesz maga az ördög.

Az Ördög megidézésének – egy személyben, vagy listán – érdeme az Orbán-kormányé, a felelősség is az övé. Olyan légkört teremtett a hatalomért ebben az országban, amilyenre nem sokan voltak képesek eddig, de ahányszor csak sikerült a listázás – a zsidóktól a kulákokig -, annak mindig nagyon rossz vége lett.

És ezen a tragikus végen osztozott listázott és listázó is. Nevenincs szerzőjétől a szerkesztő- jéig a Figyelő is osztozni fog.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.