Bástyasétány 2018.

Dezső úr és Rezső úr új operettet írnak, amihez hősöket keresnek.
(Bástyasétány ’74
 – magyar filmszatíra) 

És akkor most ejtsünk pár keresetlen szót a választás utáni Budapestről is: a majdnem végleges adatok szerint a fővárosban jóval többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette, a kormánypárt mégis elvitte a mandátumok harmadát. Pedig szinte minden körzetben – Kocsis Józsefvárosát leszámítva (tessék csak elképzelni a Budapest középen magányosan ácsorgó, egyszem Józsefvárost, fideszes kerületként) – nyerhetett volna az ellenzék, ha.

Tudom, tudom, a mi lett volna ha, az nem politikai és nem is történeti kategória. De pár röpke pillanatra merengjünk már el Budapest választási térképe felett: most a 18-ból hat körzetet nyert a Fidesz azzal, hogy nem volt minden választókerületben koordinált indulás. Elég lett volna csak az LMP-vel megegyezni ahhoz, hogy ezt se vigye, s a fővárosban most 17:1 lenne az arány. Nem lett.

Pedig olyan elsöprő ellenzéki győzelem születhetett volna, amilyen 1989 óta még soha nem fordult elő. Arról nem is beszélve, hogy már magában ez az öt ellenzéki képviselőjelölt is simán keresztbe verte volna a Fidesz annyira vágyott (és nekik annyira fontos) kétharmadát. Nem verte. Helyette elveszett kb. 450 ezer ellenzéki szavazat, ezek a voksok mentek a ku- kába. Ezt pedig senki nem engedheti meg magának. Még az idióták sem.

Simicskó István simán verhető lett volna Gy. Németh Erzsébet által, Simicskó 858 szavazattal nyert, miközben az LMP 3138 szavazatot vitt el a kerületben. Egyébként Simicskó előnye már a Momentum (1434) szavazataival is elolvadt volna… Gulyás Gergely is bukott volna, Bauer Tamás megveri, ha nem visz el Hajdú Mária 3497 szavazatot. Varga Mihály szintén megver- hető lett volna Neidermüller Péterrel, itt 5348 szavazatot vitt Ungár Péter az LMP jelöltje, 2690-al maradt le az ellenzéki jelölt. Szatmáry Kristóf 1209 szavazatot vert az Együtt jelölt- jére, Vajda Zoltánra, az LMP-s Mizsei László 3823 voksot vitt el. Dunai Mónika 2239 szavazat- tal nyert az MSZP-P jelöltje, Lukoczki Károly előtt, itt az LMP-s Schmuck Erzsébet 2694 voksot kapott, a momentumos Tóth Endre 1531-et.

És akkor itt most megint egy újabb ha… Ha az eredeti, Tóth József által összehozott múlt év szeptemberi megállapodás valósul meg, akkor mind a 18 választókerületet elvitte volna az ellenzék Budapesten.

Hétfő este Szél Bernadett mindezek ismeretében arról beszélt az Egyenesen című műsorban, hogy egyáltalán nem érez felelősséget a koordináció elmaradásáért, mert volt olyan körzet, ahol visszaléptek, de mégsem győzött az ellenzéki jelölt. Aha. Csak éppen Budapesten nem léptek vissza, ahol valóban lett volna reális esélye az ellenzéki győzelemnek. És nem, nem érdekel a hölgy – semmivel alá nem támasztott – véleménye arról, hogy az LMP szavazói a problémás öt budapesti körzetben nem szavaztak volna át az ellenzéki jelöltre, mert ez sem igaz, lásd.: erzsébetvárosi listás/egyéni eredmény.

A taktikázásnak mindenesetre csúnya vége lett; az ellenzéknek 2018-ban ennyire tellett Bu- dapesten. És félreértés ne essen: nem állítom egy percig sem, hogy az LMP egymagában tehető felelőssé mindezért. Idiotizmusban teljes volt összefogás az ellenzéki oldalon, „gra- tulálok” az összes ellenzéki pártvezérnek (kivétel nélkül), akik magatartásukkal hozzájá- rultak ahhoz, hogy jövőre újabb 7 éves megbízást kap Polt Péter, Handó Tünde, stb.

Zokogás helyett azonban most mindenki tessen nekiállni dolgozni, feladat van bőven; az egységes ellenzéknek legyen egy főpolgármester-jelöltje Budapesten, hogy 2019-ben legyen választás, hogy a kerületekben legyenek meg a jelöltjeik – még egyszer mondom – az egysé- ges ellenzéknek. Van mire támaszkodni, annak ellenére, hogy a választó most piszkosul dü- hös (joggal), és elküldené a fenébe a jelenlegi vezetőket (szintén joggal).

P.s.: Az LMP majd minden körzetben állított jelöltet, listás indulását és a parlamenti beju- tását nem veszélyeztette volna, ha a fentebb bemutatott 5 bp-i körzetben visszalépteti a jelöltjeit. A sors fintora, hogy most is azon áll a bál, hogy melyik párttal hogyan működhet, ill. nem működhet együtt az LMP, éppúgy, mint öt évvel ezelőtt, amikor kettészakadt a párt, és megalakult a kilépőkből a most az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.