Semjént nem zavarják a vádak

Egy közpénzekkel kitömött vállalkozó fizethette Semjén Zsolt milliókba kerülő svéd luxus vadásztúráit. A miniszterelnök-helyettes magyarázkodásai egyre több sebből véreznek.

A vele szemben felhozott korrupciós vádak megválaszolása helyett már inkább csak Amerikába menne vadászni Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettesről a Magyar Nemzet írta meg, hogy egy állami közmegrendelésekből busásan részesülő vállalkozó, Farkas József fizette ki az éveken át eltitkolt svéd luxus vadásztúráit. Semjént viszont nem hozták zavarba az erősödő korrupciós vádak: hétfő délután érdemi válasz helyett már csak egy videót tett fel a Facebook-oldalára, amelyen a Parlamentben fogadta az éppen itt járó Paul Babaz-t, a Safari Club International (SCI) vadászati világ-és lobbiszervezet elnökét, aki amellett, hogy méltatta Semjént a „nagy vadászt és természetbarátot” meghívta magához vadászni az Egyesült Államokba, amit Semjén egy mosolygós jellel kommentált.

Pedig csöppet sem könnyed a vád: a napilap szerint Semjén 2012 óta jár ki titokban Svédországba vadászni jávor-és rénszarvasra, siketfajdra és az alkalmanként 4-5 millióba kerülő kiruccanások árát a kiadóvállalatot és szállodákat üzemeltető Farkas utalta át, akinek a cégei több tucat állami közbeszerzést és 530 millió forintnyi európai és állami támogatást kaptak meg. A vállalkozó egyik ügylete már korábban reflektorfénybe került: Hadházy Ákos 2015-ben derítette ki róla, hogy egy hozzá köthető kiadó 25 millió forintot kapott uniós pénzből egy nyúltenyésztésről és kerttervezésről szóló kísérleti tananyag megírására, ám a kiadó megspórolta a munkát és egy amerikai egyetem kiadványát fordította le magyarra.

A lap most egy újabb fényképet is közöl, ahol két, frissen elejtett siketfajd mögött pózoló Semjén mellett Farkas József áll. Kinti vadászati prospektusokból tudni lehet, hogy a siketfajd vadászatért is 1700-2300 euró közötti összeget kell leszurkolni, két madár kilövése összesen bőven több, mint egymillió forintba kerül. Semjén ismert jövedelme viszont havonta csak 1,1 millió forint. Az ügyben a Jobbik feljelentést tett hivatali vesztegetésért, illetve vagyonbevallási eljárást kezdeményezett a KDNP-elnök Semjénnel szemben.

Korábban Semjén azzal próbálta kimagyarázni a bérelt helikopteres svéd vadászatáról ké- szült fotókat, hogy ő csak a rokonait látogatta meg Svédországban, ő maga nem vadászott, az óránként százezrekért bérelt helikopterre pedig csak az elejtett vad elszállítása miatt volt szükség. Azonban Semjén magyarázkodása számos ponton sántít. Török Zoltán, Svédországban élő és a területet jól ismerő természetfilmes is leszögezte egy Facebook-bejegyzésében: a térség vadászainak nincs szükségük méregdrága helikopterre, jellemzően quaddal szállítják el a kilőtt vadat. Azt is megírtuk, hogy a fotókon Semjén – aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is – egyértelműen úgy pózol a lelőtt vad mögött, ami a vadászetikett szerint csak a vadat kilövőnek dukál. Továbbá beazonosítottuk a Semjén mögött látható légi járművet és így a vélhető vadászat helyét is, ami bő 700 kilométerre fekszik a svéd fővárostól, azaz ha családlátogatáson volt Semjén, akkor igencsak nagy kitérőt tett.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.